„Nyolc éve őrzöm a hagyományokat” – Interjú Négele Dóra Móri Borkirálynővel

Népszerű ajánlatok

/A képen Négele Dóra a Lamberg-kastély parkjában – Fotó: Nagy Pál/

Az első borkirálynő választást 1998-ban, a legutóbbit pedig idén szeptember 28-án tartották Móron. Győztese Négele Dóra lett, aki mostantól két évig lesz a megtisztelő cím birtokosa: Mór Borkirálynője! – Vele beszélgettem.

Névjegy

Név: Négele Dóra

Foglalkozása: Idén januárban szereztem közgazdasági diplomát a Kodolányi János Egyetemen, jelenleg könyvelőként dolgozom Székesfehérváron.

Mikor és hol született, mióta él Móron: 2000. augusztus 11-én születtem Móron, azóta is itt élek.

Magánéleti adatok:  Tősgyökeres móri sváb családból származom, nincsen testvérem. Jelenleg szingli vagyok.

Hobbija: Immáron nyolc éve, hogy aktívan őrzőm és adom tovább a móri sváb hagyományokat, illetve tradíciókat. Mindezt kezdetben a Rozmaring Táncegyüttes, mára pedig az Edelweiss Táncegyesület keretén belül teszem. Hálás vagyok, hogy tagja lehetek egy ilyen fantasztikus edelweisses „nagycsaládnak”.

Nyilvános oldala(i)- Honlap, Facebook oldala:  Móri Borkirálynők Facebook és Instagram oldala:

https://www.facebook.com/moriborkiralynok/?locale=hu_HU

https://www.instagram.com/moriborkiralynok/

-Milyen indíttatásból jelentkezett? 

A borkirálynő választásra abból az indíttatásból jelentkeztem, mert szeretném elmélyíteni az ismereteimet a szőlőtermesztés, a borkészítés, és a borvidékek jellegzetességeinek a területén is, mindemellett pedig a családunk felmenői előtti tiszteletből. Ennek köszönhetően szeretném ápolni a móri és a családi hagyományainkat is.

-Hogy készült a versenyre?

A borkirálynő választás előtt volt egy felkészítő nap a Bozóky Pincészetben, ahol nagyon sokat tanulhattunk Bozóky Mónikától, illetve átbeszéltük a 177 kérdésből álló tesztsort. A gyakorlati feladatokra otthon készültem fel. Elsajátítottam a dugóhúzás technikáját, valamint a pincénkből hazavittem egy hébert, és azzal gyakoroltam a versenyre. Ezen kívül Geszler Csilla is segített a felkészülésben, tőle is sokat tanulhattam.

-Milyen feladatokat kellett megoldaniuk?

Voltak elméleti kérdések és gyakorlati feladatok is. A gyakorlati feladatok közé tartozott a dugóhúzás, a lopózás, a szőlőtaposás, valamint egy általunk kiválasztott bor jellemzése is.

-Úgy látom, nagy a boldogság!   – Nem tévedek?

Igen, nagyon örülök, hogy két évig én képviselhetem borvidékünket.

-Melyek a legközelebbi és távolabbi feladatai borkirálynőként?

Ezen a héten vasárnap már kezdetét is veszik a feladatok, meghívást kaptam Varga Mátétól egy borkóstolóra, ami a Lamberg-kastély kertjében lesz. Emellett október 14.-én lesz a Csókakői Szüreti Felvonulás, ahová ugyancsak hivatalosak vagyunk a korábbi borkirálynőkkel együtt.  A távolabbi feladatok terén pedig a Márton-nap kapcsán lehet számítani elfoglaltságokra, valamint bormustrákról, és a tavasszal megrendezésre kerülő hagyományos Edelweiss lovagi tornával kapcsolatos teendőkről lehet még szót ejteni.

-Szinte kötelező kérdés: kedvenc bora?

Chardonnay.

                                                                              Nagy Pál

Írj Te először kommentet "„Nyolc éve őrzöm a hagyományokat” – Interjú Négele Dóra Móri Borkirálynővel"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*