Királyok és kardforgatók a székesfehérvári Belvárosban

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Nagy Pál/

A Székesfehérvári Királyi Napokat felvezető programsorozat zárásaként az első augusztusi szombaton is megjelennek az óriásbábok a belvárosban: augusztus 5-én, 17 órától a királyi fenségek – IV. Béla, IV. (Kun) László és III. András király – régizenészek és hagyományőrző csapatok kíséretében vonulnak végig a Fő utcán. A program este hatkor a Zichy ligetben, a Zenepavilonnál a Baruts Bence Handpan Project kiskoncertjével zárul.

A Királyok a Belvárosban sorozat évek óta nagyon népszerű, a szombati programokon minden alkalommal népes közönség gyűlik össze, hogy találkozzon a királyi óriásbáb-család tagjaival. A Székesfehérvári Királyi Napok nyitánya előtt egy héttel, augusztus 5-én, szombaton 17 órától IV. Béla, IV. (Kun) László és III. András király „fogadja” az alattvalókat a belvárosban.

Az óriásbábok felvonulását ezúttal is hagyományőrzők, a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje tagjai kísérik a Fő utcán, akik bemutatót is tartanak az Országalmánál. Az egyesület több mint 15 éve színesíti a fehérvári és az ország más városaiban rendezett történelmi programokat. Harcászati bemutatóikkal az Árpád-ház korát, illetve újabban Mátyás korát idézik meg, korhű fegyvereik, vértjeik segítségével hívják időutazásra nézőket, akik a látvány mellett minden alkalommal pontos történelmi ismeretekkel is gazdagodhatnak.

A menet 17 órakor indul a Vörösmarty Színháztól, a bemutatók a Mátyás király-emlékműnél és az Országalmánál lesznek. Az óriásbábokat Szabó Miklós Bence mutatja be a közönségnek, az aláfestő zenét a Sub Rosa régizenei együttes szolgáltatja. Az együttes középkori, azon belül is legfőképpen 13. századi, európai hangszeres zenét játszik. A több száz éves darabokat a középkorban használt hangszereken, a korszakot idéző kosztümben szólaltatják meg, főleg történelmi tematikájú rendezvények alkalmával. Hangszeres műsorukat leginkább vásári hangulatba illő „középkori térzeneként” jellemzik az együttes tagjai.

A program zárásaként 18 órától a Zichy ligetben a Baruts Bence Handpan Project kiskoncertjét élvezheti a hallgatóság. A baráti társaságból, négy képzett zenészből alakult együttes előadását a handpan és a fuvola találkozása a ritmusszekcióval – vagyis a basszusgitárral és a dobbal – teszi egyedivé. Repertoárjukban főként saját szerzemények és zenei feldolgozások szerepelnek. A zenekar tagjai: Baruts Bence (handpan), Tóth Mátyás Kristóf (basszusgitár), Sütő Balázs (fuvola), Müller Tamás (dob).

Forrás: OKK Fehérvár

Írj Te először kommentet "Királyok és kardforgatók a székesfehérvári Belvárosban"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*