Pintér Balázs móri szobrász alkotását avatták Székesfehérváron (+Képek)

Népszerű ajánlatok

/Fotó: OKK Fehérvár/

Szoboravatással zárult a mai napon a Köfém Hengermű-Öntöde 80 éves fennállását ünneplő, egyéves eseménysorozat.

A KOHÁSZ köztéri szobrát állította fel a Székesfehérvárhoz szervesen kötődő, nagy múltú szervezet a város vezetőivel közösen a Köfém Oktatási és Közművelődési Központ előtt. A kovácsolási, préselési és hengerlési tuskókat, illetve az ipar számos területén használt magas minőségű hengerelt alumínium félkésztermékeket előállító vállalat magas szaktudású szakemberei előtt tiszteleg Pintér Balázs szobrászművész alkotásával.

A KOHÁSZ szobra közel 2,5 méter magas, speciális fémöntés eljárással készült alumíniumból, Pintér Balázs szobrászművész tervei alapján Nagy Károly műhelyének közreműködésével. A figurális alkotás a kohász munkájának jellemző pillanatát ragadja meg – öntés közben mutatja be. A szobrot Jakab János mester öntő olvasztár szakember ihlette. Az ábrázolás során törekedtek a kohász élethű bemutatására, a különböző védőfelszerelések – az arcvédő, a védősisak, a kesztyűk – szerepeltetésére. Az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. a városnak adományozza a KOHÁSZ szobrát. 

Pintér Balázs szobrászművész 
az átadás után hangsúlyozta, motiváló feladat volt számára, hogy egy életnagyságúnál nagyobb méretű szobrot készítsen a fémöntő mester ábrázolására. Mint mondta, többször ellátogatott a gyárba, hogy ihletet merítsen. Az alkotás elsősorban arra szolgál, hogy tisztelegjünk a munkát végző ember előtt.

Forrás: OKK Fehérvár

Fotók: OKK Fehérvár

Írj Te először kommentet "Pintér Balázs móri szobrász alkotását avatták Székesfehérváron (+Képek)"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*