100 éves nénit köszöntöttek Pusztavámon

Népszerű ajánlatok

/A képen Gombás Ferencné 2017-ben – Fotó: Nagy Pál/

Alábbiakat öt évvel ezelőtt írtam  Gombás Ferencnéről.  Ennek az ad most aktualitást, hogy a cikkben szereplő néni idén február 2-án lett 100 éves!  Születésnapján – mint megtudtam –  a település önkormányzatának és lakosságának nevében ma délelőtt szűk családi körben Csordás Mihály polgármester köszöntötte a község legidősebb lakóját.

Tehát a fent említett cikk:

“95 év Pusztavámon

Bizonyára emlékezetes nap marad Gombás Ferencné életében 2017. február 2-a.  Mint a címből már sejthető, ekkor töltötte be 95. életévét.  E napon otthonában köszöntötte Pusztavám legidősebb lakóját Stettner  Attila alpolgármester.  Teri néni két gyermeke (Anna és István) társaságában fogadott bennünket.

A nagy csokor virággal érkező Stettner Attila a Képviselő-testület és településünk lakóinak jókívánságait is tolmácsolta a kedves idős asszonynak, valamint átadta neki a magyar kormány Emléklapját a miniszterelnök aláírásával.

Mint fiától megtudtuk, Teri néni már egy héttel korábban nagy izgalomban volt, mindennek ragyognia kellett  a kis családi házban.  Ezért ő maga is sürgött-forgott – bár ez nem csoda, hisz az év minden napján nagyon aktív, derült ki a beszélgetés során.

De ne szaladjunk ennyire előre!  Kérdésemre beszélt életéről is, melyben bizony sok volt a bánat, keserűség és a nehéz időszak:

1922-ben született (leánykori neve Krutzler Teréz), akkor a Petőfi utcában laktak.  Gyermekei apját (miután 1946-ban katonaként szabadságra jött haza) a hatóságok egy másik személy helyett internálták, és telepítették ki Németországba…  Fia, István akkor volt két éves.  Anna lánya pedig még meg sem született, a szíve alatt hordta éppen. Mint megtudtam, már felnőtt volt, mikor először láthatta édesapját.

Gyermekeit egyedül nevelte jó ideig. Hogy miből éltek akkortájt? Teri néni a parasztoktól tojást és egyebeket vásárolt, szerény haszonnal adta tovább Oroszlányban és Móron. Mindezt úgy, hogy hetente háromszor gyalog megtette az utat mindkét helységbe oda-vissza.

Később, az ötvenes években dada volt az óvodában. Aztán a Pusztavámi Erdészetnél volt napszámos. Onnan ment nyugdíjba. Aktív éveiben munka mellett a helyi téesznél vállaltak földet művelésre, ebből is volt jövedelmük.

1957-ben költöztek a Bacsó Béla utcába.  1958-ban ment férjhez Gombás Ferenchez, aki 1981-ban hunyt el súlyos betegségben. Teri néni évekig ápolta.  Azóta egyedül él.  Megkönnyezte, amikor a régmúltról mesélt. Melyikünk ne tenné…

Egyedül, de nem magányosan!

Napjait gyermekei és 4 unokája, 7 dédunokája teszik szebbé – akik, mint megtudtuk, gyakran látogatják.  Fényképeik ott sorakoznak a konyhaszekrényen. Érdekes, hogy a nagy család tagjainak többsége itt a Tölgyesben lakik.

Mivel telnek napjai? Nem unatkozik. Maga műveli a kertet, metszi a szőlőt, tartja rendben az udvart, ha kell, fát aprít.  Na, nem azért,mert a család magára hagyná  ebben – hisz amiben tudnak, segítenek -, hanem mert Ő akarja! Talán épp ez a titka szellemi – fizikai frissességének.

Fennmaradó idejében rendszeresen átjár a néhány házzal lejjebb lakó barátnőjéhez (Fahrnerné Erzsi nénihez), aki alig fiatalabb nála, és tévézget, vagy – mint már szóba került – a népes család legifjabbjai jönnek hozzá.

Kizárólag kútvizet iszik (no meg némi tejet, teát), még az ásványvizet sem szereti. Egészségesen él. Gyógyszert (hál istennek) alig kell szednie. Hallása már nem a régi, de még sok évig ez legyen a legnagyobb baja!

Két oklevél lóg a falon, melyeket 2015-ben és 2016-ban az Önkormányzattól kapott, mint településünk legidősebb lakója.  Reméljük, idén a júniusi falunapon már a harmadikat veheti majd át!”

 

Nagy Pál

 

Fenti írás 2017. februárban jelent meg a Pusztavámi Krónikában.

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*