Régi szokások környékünkön – Újévi köszöntés

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Pixabay.com/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Mórral és környékével kapcsolatos régi  híradások, érdekességek… – mint például ez a részlet, amely a régi szokásokkal foglalkozik:

“…Pusztavámon, Móron, Bakonysárkányban, Gánton, Vértesbogláron, Mezőfalván az iskolás gyermekek jártak köszönteni. Utóbbi helyen csak az éjfél elkongatása után indultak. Itt az asszonyok otthon, a férfiak a kocsmában várták meg ébren az újesztendőt, hogy bele átléphessenek, ne pedig átaludjak.

Vérteskozmán ugyanúgy, mint a bakonyi falvakban, az újévi köszöntőket az egyes családokhoz, családtagokhoz igazították. Száron a szilveszteri bál után a legények járták végig a lányos házakat és köszöntöttek.

Természetesen, a legények köszöntője mellett az iskolás gyermekek szintén eljártak újesztendőt köszönteni. Megállapítható, hogy a Közép-dunántúli német falvakban rendkívül gazdag és változatos újévi köszöntések voltak, amely újévi szokásköltészetüket ugyancsak jellemzi…”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ Háztörténetek – A dunántúli németek kulturális jellemzői (Veszprém, 2006) / S. Lackovits Emőke: Köznapok és ünnepek a házban. A dunántúli németek lakáskultúrája, életmódja, szokásai

Írj Te először kommentet "Régi szokások környékünkön – Újévi köszöntés"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*