“Gazdag könyvtára átvészelte az évszázadok viharait…”

Népszerű ajánlatok

/A Kapucinus templom és a rendház/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Mórral és környékével kapcsolatos régi  híradások, szokások, hagyományok – mint például ez a Kapucinus templomról (Az előző részek ugyanebben a rovatunkban – “Abszolút Mór”  “Anno” – olvashatók):

“…A hajóban emléktábla hirdeti a kegyúr, a pest-budai hajóhídon 1848. szeptember 28-án brutálisan meggyilkolt, majd a pesti Károly-laktanya előtti lámpavasra fölakasztott Lamberg Fülöp Ferenc emlékét.

A
templom déli falához építtették az egyemeletes, nyolctengelyes főhomlokzatú kolostort.

Berendezése közül említést érdemel a lépcsőházban egy XVIII. századi fa feszület és egy baldachin, a Loretói litánia egyik invokációjának („Böcsületes Edény”) festményével.

Gazdag könyvtára átvészelte az évszázadok viharait. Katalogizált állománya jórészt épségben megőrződött.

A Lamberg-kastély kastélyparkját 1803-ban két kapucinus szerzetes, fráter  Guido  és fráter Sugerius tervezte.

A szivattyús kútház déli oldalán grottát alakítottak ki, vízeséssé alakítva az elvezetett vizet, ugyanebben az évben angolkertet is terveztek a kastély udvari homlokzata mögé…”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/ G. Merva Mária (szerk.): A Mariabesnyői Mária Múzeum – kiállítási katalógus (Gödöllői Múzeumi Füzetek 10. Gödöllői Városi Múzeum, 2009) / Kerny Terézia: A KAPUCINUS REND MŰKÖDÉSE ÉS ÉPÍTÉSZETE MAGYARORSZÁGON

Kiemelések tőlem – A szerk.

Írj Te először kommentet "“Gazdag könyvtára átvészelte az évszázadok viharait…”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*