“Öt vármegye lakosait tartották rettegésben – Mór község határában ütött tanyát a rablóbanda”

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció – Községház és Járásbíróság Móron/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Mórral és környékével kapcsolatos régi  híradások, érdekességek…- Ez például egy rablóbandáról szól, 1913-as az újságcikk:

 Székesfehérvárról jelentik: Két hónapon keresztül üldözték a Dunántul csendőrei a hírhedt Kolompár familiát, amely a Szeged környékén elkövetett rablások és betörések után menekült a Duna túlsó oldalára. A veszedelmes banda május első napjaiban Mór község határában ütött tanyát és amikor az arra haladó csendőrök igazolásra szólították föl őket, a férfiak lóra kaptak és elmenekültek.

Az asszonyok és gyermekek azóta a móri csendőrség foglyai. Az elmenekültek ezóta öt vármegye községének lakosait tartották rettegésben. Fehér, Komárom, Győr, Esztergom és Veszprém vármegyékben körülbelül harminc betörést és rablást követtek el.

Tatán lovaik hátráhagyásával, kellett a csendőrök elől menekülniük. Süttőn másnap revolverrel kényszeritettek egy gazdát arra, hogy adja át nekik lovait és kocsiját.

Junius 17-én a vakmerő banda tagjai megjelentek Mórott, hogy az ottani községházában fogva tartott asszonyaikat kiszabadítsák a csendőröktől.

Ez alkalommal közülök kettőt, Kolompár Jánost és Kolompár Andrást elfogták, mig Kolompár József és Lakatos János elmenekültek. A két férfi azután számos betörést és rablást vetett még el. Tegnap Bicskén egy vendéglőben mulattak, itt ütöttek rajtuk a csendőrök.

Kolompár Józsefet nyomban elfogták, Lakatos János azonban menekülni próbált. Futás közben egy nyitott kútba bukott és kificamította a lábát. A vakmerő rabló még ezután is lövöldözött az utána siető csendőrökre. Végre őt is sikerült ártalmatlanná tenni és most valamennyit Székesfehérvárra szállították.

 

Forrás:Library.hungaricana.hu / Délmagyarország, 1913. július (2. évfolyam, 151-177. szám)  / 1913-07-06 / 156. szám

 

Kiemelések tőlem – a szerk.

Írj Te először kommentet "“Öt vármegye lakosait tartották rettegésben – Mór község határában ütött tanyát a rablóbanda”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*