Az avar, kerti hulladék égetési rendje Móron

Népszerű ajánlatok

Fenyves Péter Mór polgármestere közösségi oldalán tette közzé az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről szóló 2021. évi helyi rendeletet – változtatás nélkül közöljük:

“Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró

Mór Város Polgármestere

16/2021. (III.5.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Mór Városi Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében foglaltak alapján a képviselő-testület hatáskörében eljárva, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII.2.) Korm.rendelet 1. §-ban kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a véleményezési jogkörben eljáró Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

  1. A rendelet célja és hatálya
  2. § A rendelet célja az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó olyan helyi szabálynak a megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét biztosítja.
  3. § A rendelet személyi hatálya Mór Város közigazgatási területén a természetes személyekre terjed ki.
  4. Értelmező rendelkezések
  5. § E rendelet alkalmazásában:
  6. a) avar és kerti hulladék: fanyesedék, ág, gally, fű, lomb, lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék;
  7. b) ingatlantulajdonos: az a természetes személy akinek tulajdonában – vagy ha a birtokos a tulajdonos személyétől eltér, akkor – birtokában, kezelésében vagy használatában lévő ingatlanon települési hulladék keletkezik vagy más módon a birtokába kerül.
  8. Részletes rendelkezések
  9. § (1) A város területén az avar és kerti hulladék kezeléséről elsősorban komposztálással, mulcsozással kell gondoskodni.

(2) Az ingatlantulajdonos a nem komposztált avart és kerti hulladékot a város területén a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást ellátó közszolgáltatóval köteles elszállíttatni.

  1. § (1) Mór Város közigazgatási területén – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése tilos.

(2) Az avar és kerti hulladék nyílttéri égetése a 6. §-ban foglalt korlátozások figyelembevételével március 15. napjától április 15. napjáig keddi és csütörtöki napokon 08:00-10:00 óráig, továbbá 16:00-18:00 óráig, valamint szombati napokon 08:00-12:00 óráig megengedett.

  1. § (1) A hatóság által elrendelt általános tűzgyújtási tilalom időtartama alatt tilos a nyílttéri égetés.

(2) Tilos az avar és kerti hulladék égetése hivatalok, egészségügyi intézmények, gyermekintézmények, kulturális intézmények és nyitott sportlétesítmények 300 m-es környezetében az intézmény működési ideje alatt.

(3) Az avar és kerti hulladék égetése 18. életévét betöltött, cselekvőképes személy által vagy felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával végezhető úgy, hogy az égetéssel, az égetés hősugárzásával környezeti, vagyoni kár nem okozható és az égetés az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, a tüzelőanyag az emberi egészségre ártalmas égésterméket kibocsátó anyagot nem tartalmazhat.

(4) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat semmilyen más kommunális, ipari eredetű, illetve veszélyes hulladékot.

(5) Az égetésre – a füstképződés csökkentése és a környező lakosok kímélete érdekében – száraz anyaggal, a meteorológiai viszonyokra figyelemmel, szélcsendes időben kerülhet sor.

(6) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg eloltható.

(7) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást, izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni.

  1. Eljáró hatóságok és jogkövetkezmények
  2. § (1) Aki az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó előírásokat nem tartja be, levegőtisztaság-védelmi bírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére, valamint kiszabásának és megállapításának módjára a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet szabályai vonatkoznak.

  1. Záró rendelkezések
  2. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.
  3. § Ez a rendelet hatályát veszti a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm.rendelettel kihirdetett veszélyhelyzet megszüntetéséről rendelkező jogszabály hatálybalépésének napján.

Fenyves Péter             Dr. Taba Nikoletta

polgármester                        jegyző

Záradék:

A rendeletet 2021. március 5. napján kihirdettem.

Dr. Taba Nikoletta

jegyző  ”

 

Forrás:Facebook

Írj Te először kommentet "Az avar, kerti hulladék égetési rendje Móron"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*