130 évig őrizte egy család a móri Lamberg Ferenc Fülöp futártáskáját

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció!/

Talán ma is érdekesek lehetnek Mór  történetével, illetve a Móron született híres emberekkel kapcsolatos régi híradások – mint például ez:

Történeti kuriózumnak  számító tárgy került a pécsi Janus Pannonius Múzeumba: a Pesten 1848-ban megölt Lamberg altábornagy futártáskája. A múzeum helytörténészei egy volt főrangú család Baranyában élő leszármazottainak emlékei között bukkantak rá.

A család rokonságban állt a Lamberg családdal és 130 éven át őrizte a táskát.

A Móron született gróf Lamberg Ferenc Fülöp altábornagyot, a pozsonyi hadtest parancsnokát mint ismeretes királyi biztosként küldték Bécsből a forradalmi Magyarországra. 1848. szeptember 28-án felismerték a pesti hajóhídon, a fellázadt tömeg megtámadta és megölte.

Petőfi ..Akasszátok el a királyokat!” című verse ennek az eseménynek a felidézésével kezdődik: “…Lamberg szívében kés …”

Valószínűleg a Baranyában előkerült útitáska volt vele halála lapján is, ebben őrizte a hivatalos iratait és a személyi okmányait.

Az elnyújtott körte alakú bőrtáskán egy rézlemez látható, rajta a tulajdonos neve: Gróf Lamberg. Az érdekes emlék a Janus Pannonius Múzeum 1848/49-es gyűjteményét gazdagítja.”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1979. február (32. évfolyam, 26-49. szám) / 1979-02-13 / 36. szám

 

Kiemelések tőlem – a szerk.

Írj Te először kommentet "130 évig őrizte egy család a móri Lamberg Ferenc Fülöp futártáskáját"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*