“Svábmentés borért…” – Ilyen (is) volt a hangulat a kitelepítés idején Móron

Népszerű ajánlatok

/Németek kitelepítése. A kép illusztráció – Forrás:Fortepan.hu, Bauer Sándor/

A móriak és a környező településeken élők előtt is ismeretes, hogy a II. világháború után Magyarországról (benne a Móri Járás több településéről 1948-ban) nagyon sok német nemzetiségű magyar állampolgárt akarata ellenére telepítettek ki Németországba.

Körülnéztünk az archívumokban, és azt láttuk, hogy – mint alább olvashatják – bizony voltak, akik nem válogattak az eszközökben a svábok elleni hangulatkeltés érdekében annak idején.  Mint például itt:

Svábmentés borért. A móri ügyvéd nyilasokkal irat alá svábmentő nyilatkozatot

A Magyar Kommunista Párt móri szervezete eredeti jegyzőkönyveket bocsátott a rendelkezésünkre, melyek alapján nyilvánvalóan megállapítható, hogy Móron a rendeletek kijátszásával és az igazság elferdítésével, ügyvédi segédlettel mentenek svábokat a kitelepítés alól.

Előttünk fekszik a nyilatkozat, mely szerint 9 ri lakos, közöttük N.N., aki a nyilaspártnak tagja volt, büntetőjogi felelőssége tudatában igazolja, hogy N. N. és neje N. N. móri lakosok legjobb tudomásuk szerint a Volksbundnak tagjai nem voltak.

Száz liter borért magyarhű N. N. saját kezűleg aláírott nyilatkozatában ismeri el, a következőket: „Én,N.N. fenti nyilatkozatot N.N. móri ügyvéddel írattam és fogalmaztattam, amelyért az ügyvédemnek 100 liter bort fogok adni, mivelhogy annyit is kért.”

Így hangzanak az ügyvéd úr irodájában aláírt nyilatkozatok.

Az ügyvéd úr elfogad száz liter bort svábmentésért, amikor tudnia kell, hogy a legújabb rendelet szerint N.N. vagyona zár alá vettnek tekintendő, annál is inkább, mivel a megyei tanács* az elkobzást jóváhagyta.

Az igazoló bizottság a vonatkozó rendelet 4. § 2. pont szerint Volksbund tagnak bírálta el N. N.-t.

Jellemző és kirívó példa ez arra, hogy hogyan mentenek egyes urak kitelepítés alá eső svábokat, és hogyan prédálják a „megmentettek” értékeit.

Fehérvári Hírek, 1946. március 29. II. évfolyam 38. szám. * Helyesen: Fejér Megyei Földbirtokrendező Tanács.

 

Forrás: /library.hungaricana.hu – Nekem szülőhazám (volt)… – Fejér Megyei Levéltár közleményei 24. 

Írj Te először kommentet "“Svábmentés borért…” – Ilyen (is) volt a hangulat a kitelepítés idején Móron"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*