“Kultúránk londoni nagykövete: Bogyay Katalin” – Itt is hazánkat képviselte

Népszerű ajánlatok

/Bogyay Katalin: Londonban a profi művészeti élet részeként tartanak számon bennünket. (DM-fotó) – Forrás:Library.hungaricana.hu/Délmagyarország/

A Mórról elszármazott hírességek közül is kiemelkedő egyéniség Bogyay Katalin, hazánk jelenlegi ENSZ-nagykövete.

Az alábbi, 2000-es cikk az ő tevékenységéről szól:

Névjegy

Bogyay Katalin a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd kulturális újságírói szakon végzett a MÚOSZ Újságíró Iskolán. 1990-ben Londonban a BBC-nél, 1992-ben Bécsben az ORF-nél volt ösztöndíjas, 1993-94-ben pedig a londoni Westminstert Egyetemen kommunikációból szerzett master fokozatot. 1979 óta rendszeresen publikál, zene- és színházi kritikákat ír. 1983-tól 1995-ig az MTV munkatársa, majd főmunkatársa volt. Portréfilmet készített többek között Horváth Teriről, Dajka Margitról, Határ Győzőről, Yehudi Menuhinról, Schweitzer Józsefről, Lamberto Gardelliról, Arthur Koestlerről. 1995 óta Londonban élő szabadfoglalkozású televíziós újságíró, producer, magyar és külföldi tv-csatornáknak tudósít, és az UNESCO-nak dolgozik. A European Business News Televízió, a Global Vision Network, a BBC Euronews munkatársa. 1999 márciusa óla a Londoni Magyar Kulturális Központ vezetője. Könyvei: Dajka (1989), In memóriám Pilinszky (1990), Találkozásaim a nagyvilágban (1996).

Kultúránk londoni nagykövete: Bogyay Katalin

  Fókuszban Magyarország

London C o v e n t Garden negyedében múlt év novemberében nyílt meg önálló épületben a Magyar Kulturális Központ.

Az intézet igazgatójával, a nemrégiben Szegeden előadást tartó Bogyay Katalinnal arról beszélgettünk, hogyan lehet felhívni a figyelmet a magyar kulturális értékekre a brit főváros hihetetlenül gazdag multikulturális piacán.

Milyen stratégia alapján működik a londoni Magyar Kulturális Központ?

Nagy-Britannia egy bonyolult osztálytársadalom, amelyben minden társadalmi rétegnek más az ízlése. A mi célunk, hogy minél szélesebb körrel kommunikáljunk. Azért választottunk az intézet otthonául egy olyan épületet, amely a Covent Garden negyedben található, mert ez a városrész a világ egyik meghatározó kulturális centruma, s mint ilyen, osztályoktól független, itt mindenki megfordul. A magyar kulturális kormányzat egy emlékházat vett bérbe, amit mi újíttattunk fel. építtettünk át. A központ 70 főt befogadó Wedgwood-termében tartjuk legexkluzívabb rendezvényeinket. Ez a gyönyörű terem szinte kirakatként működik, igyekszünk az ide szervezett koncertjeinkre, előadásainkra, vernisszázsainkra olyan vendégeket meghívni, akik később segítségünkre lehetnek a magyar kultúra népszerűsítésében, vészeink bemutatásában. A multikulturális és roppant heterogén londoni kulturális piacon olyan kapcsolódási pontokat kell találnunk, amelyeken keresztül egyre közelebb kerülhetnek hozzánk a britek, egyre jobban érdeklődnek irántunk, majd végül már maguk reklámozzák a magyar kultúrát. Az igazi siker ugyanis az. amikor egy brit meséli a másiknak, hogy fantasztikus dolgot látott-hallott nálunk.

-Milyen típusú rendezvényeket szerveznek?

A XXI. század küszöbén a kultúra nagyon tág fogalom, minden beletartozik, ami lunk szól. A viselkedésünk, a gondolkodásunk, a stílusunk, a világhoz való viszonyunk is érdekelheti a potenciális zönségünket. Találkozási pontot alakítottunk ki a központban, amely a brit és a magyar szellemi, kulturális élet, vallások, gondolkodásmódok képviselői közötti kapcsolatteremtést szolgálja. Olvasótermünk, amely hetente kétszer tart nyitva, kollégáim segítségével bármilyen témában az érdeklődők rendelkezésére áll, információs központként is működik. A londoni Magyar Kulturális Központ egyfajta menedzsment centrum, ahonnan irányítjuk, szervezzük a rendezvényeinket. Elindítottunk egy programsorozatot „Hungary in Focus”, „Fókuszban Magyarország” címmel, amely időről időre jelentkező, koncentrált figyelemfelkeltés. Igyekszünk mindig az adott műfajnak leginkább megfelelő külső helyszínt és produkciós formát megtalálni.

– Melyek voltak az eddigi legsikeresebb rendezvényeik?

– Hála Istennek, amit elindítottunk. az mind jó visszhangra talált. Kiemelkedő volt a világhírű Guildhall főiskola növendékeivel közösen létrehozott felolvasószínház, ebben az előadássorozatban kortárs magyar drámákat mutattunk be. Az ICA kortárs művészeti intézetben magyar filmnapokat rendeztünk, a Londoni Jazz fesztivállal pedig magyar jazz napokat. Szereti a közönség a „Hétfő esti muzsikát” és az „Élőben” sorozatot is. Sikeres társrendezvényekkel kapcsolódtunk a londoni X. Nemzetközi Zsidó Zenei Fesztivál programsorozatához. Júniusban a dél-angliai Beaulicu-bcn, Lord Montagu kastélyában egy másik réteghez szóld háromnapos fesztivált szerveztünk, amelyen többek között a Tomkins Énekegyüttes és a Budapesti Kamaraopera is fellépett, a nyitó hangverseny díszvendége Orbán Viktor miniszterelnök volt. Legutóbb augusztus 19-én és 20-án jelentkeztünk a „Hungary in Focus” programmal. A kettős millennium jegyében a Greenwich-i Millennium Dómban Sebestyén Márta, a Muzsikás és a Tímár együttes lépett fel, a Duna és a Szeged Táncegyüttes közösen mutatta be a Táncos magyarok című produkciót, és kiállítást rendeztünk Kubinyi Anna textilművész alkotásaiból, aki megszőtte a millenniumi fát. Magyar dzsessznapokat is szerveztünk, valamint olyan neves angol színészekkel, mint Susannah York vagy Burt Kwouk Pilinszky-emlékestet rendeztünk. Tavaly november óta kétszáz művészt, írót, tudóst, gondolkodót mutattunk be, léptettünk fel, s megjelenéseink tudatos médiapolitikájának eredménye, hogy rendszeresen írnak rólunk, rendezvényeinkről a nagy londoni lapok, és nem egy elzárt kis szigetként, hanem a profi művészeti élet részeként tartanak számon bennünket.

Hollósi Zsolt”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Délmagyarország, 2000. szeptember (90. évfolyam, 205-230. szám) / 2000-09-09 / 212. szám

Írj Te először kommentet "“Kultúránk londoni nagykövete: Bogyay Katalin” – Itt is hazánkat képviselte"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*