Hogy is volt? -“…a móri bor, a jó móri bor és a valódi móri bor…”

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció! – Fotó:Pixabay/

Talán ma is érdekesek lehetnek Mór történetével, ezen belül is a móri borral kapcsolatos régi híradások – mint például ez:

“Az országgyűlés képviselőházának 337. ülése 1938 június 27-én, hétfőn.

az egységes minőségi termelés szempontjából fel kell említenem a móri esetet.

A móri borvidék kizárólag Ezerjót termel. A móri borvidék a kopaszmetszés folytán kizárólag minőségi termelésre törekszik. Mindezek ellenére újabban a borászati felügyelőség döntése szerint egynéhány új parcellában arra kényszerítik a móri gazdákat, hogy csemege szőlőt termeljenek. Ha az a derék borászati felügyelő ismerné a XVIII. századból származó móri »hegybéli statútumokat«, amelyekben már az vagyon írva, hogy »bajor és más koránérő szőlők ne szaporíttassanak, hogy a szőlő arányosan érjék, már akkor a szüret szempontjából sem követne el ilyen abszurdumokat.

Ebben az ügyben a miniszter úr ő nagyméltóságától kértem védelmet a pénzügyi bizottság ülésén. Ezen az ülésen a miniszter úr igen szellemes és olyan választ adott, amely nemcsak kielégít engem, hanem mindenképpen nagymértékben szolgálja a móri borvidék érdekeit.

A miniszter úr ugyanis visszaemlékezett arra, hogy található volt valamikor egy olyan felírás, amelyik szerint az árakban különbség tétetett a móri bor, a móri bor és a valódi móri bor között.

A miniszter úr valósággal az elevenére tapintott a móri borkérdésnek, mert tény, hogy a móri bort nagyon ritkán hozzák tisztán, változatlan, eredeti formájában forgalomba. A móri bort mindig házasítják. Erre igen alkalmas is a móri bor.  Azért vitték Ausztriába is, ahol igen nagy híre volt.

Sőt azt hiszem, a miniszter úr esete is tulajdonképpen Ausztriába történt, de jellemző és mindenképpen helytálló a saját viszonyainkra nézve is…”

Innen folytatjuk!

Forrás:Library.hungaricana.hu/Képviselőházi napló, 1935. XX. kötet • 1938. június 21. – 1938. december 5./  Ülésnapok / 1935-337

Kiemelések tőlem – A szerk.

Írj Te először kommentet "Hogy is volt? -“…a móri bor, a jó móri bor és a valódi móri bor…”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*