Eszik vagy isszák? – llmenitet talált a móri elektródagyár…

Népszerű ajánlatok

/A képen: Ilmenit – Forrás:wikipedia/

Talán ma is érdekesek lehetnek a Mór és környéke ipari és mezőgazdasági létesítményeinek 20. századi történetéről szóló régi híradások – mint például ez, 1984-ből:


Ilmenit
Fejér megyében

Ritka „kincsre” akadt Fejér megyében a Csepel Művek Fémművének móri elektródagyára. Negyven százaléknál is több titán-dioxidot tartalmazó ilmenitet találtak a gyártól alig tíz kilométerre lévő fehérvárcsurgói kvarchomokbányában. Ezt a hegesztőpálca szítéséhez nélkülözhetetlen anyagot eddig Indiából importáltuk.

Az elektródagyár szakemberei az Országos Érc- és Ásványbánya Vállalattal együttműködve eddig egy tonna elektróda készítéséhez elegendő ilmenitet bányásztak. A próba- gyártás során bebizonyosodott, hogy az indiai ilmenittel sok tekintetben megegyező minőségű hazai anyag tökéletesen megfelel bizonyos elektródafajták gyártási követelményeinek.

A móri elektródagyár évente 400 tonna fehérvárcsurgói ilmenitet tudna felhasználni. Szakemberek számításai szerint a ritka ásványi anyag kinyeréséhez szükséges berendezések költsége két év alatt megtérül…”

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1984. július (39. évfolyam, 205-230. szám)  /1984-09-22 / 223. szám

Kiemelések tőlem – a szerk.

1 komment a "Eszik vagy isszák? – llmenitet talált a móri elektródagyár…"

  1. Ezzel egy baj van, 2023. augusztus 31-ével teljesen megszűnik a móri elektródagyár!😞😞😞🥲🥲

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*