Mór környéke és a Vértes fontosabb útvonalai: a 8126-os út

Népszerű ajánlatok

/A 8126-os út Csákberény és Csákvár között – fotó:Nagy Pál/

A 8126-os számú közút egy közel 34 kilométer hosszú, kétsávos, négy számjegyű országos közút Fejér megye északi részén; a 81-es főutat köti össze a 811-es főúttal. Fontos szerepe van a térség közlekedésében azáltal, hogy a megyeszékhely Székesfehérvárt elkerülő, rövidebb közlekedési kapcsolatot biztosít a megye északi részének két járási székhelye, Mór és Bicske között, valamint a legfontosabb közútja Csákvár városának.

Nyomvonala

A Móri járáshoz tartozó Söréd külterületén ágazik ki északkelet felé az ott nagyjából délkelet-északnyugati irányban húzódó, 2×1 sávos 81-es főútból, annak 18,300-as kilométerszelvénye előtt. A 81-es főút a csomópontnál kissé kiszélesedik: északi oldalán, Mór felől egy balra kanyarodó sáv fűződik le a Székesfehérvár felé egyenesen haladó sávból az út közepére – onnét lehet ráfordulni a 8126-os útra –, a csomópont déli részén viszont nem besorolósáv van, hanem egy középső elhelyezkedésű járdasziget, hogy a sörédi gyalogos forgalom biztonságosabban el tudja érni a főút túloldalán lévő buszmegállót.

Az út alig 100 méter után beér Söréd házai közé, ahol a Kossuth Lajos utca nevet viseli. 700 méter után már külterületen halad, és nem sokkal ezután keletebbi irányt vesz. 1,8 kilométer után éri el Csákberény határát, egy darabig a határvonalat kíséri, majd a második kilométere után teljesen belép e község területére. Több irányváltása következik ezen a szakaszon, 5,2 kilométer után lép be Csákberény lakott területére, miután elhaladt egy érdekes látványosság, egy, látszólag a föld mélyéből kitörő metrókocsi, Zsemlye Ildikó műalkotása mellett.  A belterületen a Rákóczi utca nevet viseli, de 5,7 kilométer megtétele után ki is lép a községből.

8,9 kilométer után éri el a Székesfehérvári járás határát, itt Zámoly külterületére lép. A 11,250-es kilométerszelvénye táján éri el azt a körforgalmat, ahol a 8123-as úttal keresztezik egymást; utóbbi Székesfehérvártól vezet Gántra és onnan tovább Oroszlány felé, és itt 16,8 kilométer megtétele után jár. Nem sokkal a 13. kilométerének elérése előtt újabb járáshatárt szel át az út nyomvonala: Csákvár területére érkezik, ami már a Bicskei járáshoz tartozik.

Itt több kilométeren át északkeletnek halad, 17,3 kilométer után így éri el Csákvár első házait. A neve itt Széchenyi utca, a városközpontig, amit nagyjából 18,5 kilométer után ér el. Itt egy rövid közös szakasza következik a 8119-es úttal, amely ezen a helyen majdnem pontosan a 26. kilométerénél jár, és a kilométer-számozása ellenkező irányban halad. A közös szakasz 400 méteren át tart, Kossuth utca néven, majd a két út szétválik egymástól; a Kossuth utca nevet a folytatásban a 8126-os viszi tovább, változatlanul északkelet felé, amíg – 19,7 kilométer után – ki nem lép a város belterületéről. Csákvár területén egyébként több, névtelen vagy csak helyi néven ismert vízfolyás is keresztezi az utat, ezek mindegyike a Császár-vizet táplálja.

A 23. kilométerénél lép át Vértesboglár területére, a falu szélét 24,2 kilométer után éri el. A központig, a 24,750-es kilométerszelvényéig Alkotmány utca a neve, majd ott egy közel derékszögű irányváltással délkeletnek kanyarodik és a Kossuth utca nevet veszi fel. A 25. kilométernél újabb derékszögű kanyarral visszatér az északkeleti irányhoz és hamarosan kilép a község házai közül, de előtte, még a falu határa előtt keresztezi a Boglári-vízfolyást. A külterületen egy szakaszon északi irányt vesz, de 26,4 kil után már ismét nagyjából északkeleti irányban haladva lép át a következő község, a viszonylag kis közigazgatási területű Bodmér területére.

Ez utóbbi település lakott területeinek épp csak súrolja a déli szélét, központjába a 81 111-es út ágazik ki belőle, 27,6 kilométer után, északnyugat felé. Közvetlenül a faluba vezető elágazás után az út elhalad a Bodméri-víz folyása felett, majd ismét északabbi irányt vesz, így éri el 28,3 kilométer után Felcsút határszélét. Egy kisebb szakaszon a határvonalat kíséri az út, de hamarosan teljesen felcsúti területre ér. Ott elhalad a magyar óceánrepülők emlékműve mellett, illetve keresztezi a Váli-víz egyik mellékágát. 31,1 kilométer után kiágazik belőle észak-északnyugat felé, Újbarok, Szár és Szárliget irányában a 8113-as út, ugyanitt eléri Óbarok déli határszélét, innen Felcsút és Óbarok határvonalát kíséri.

Majdnem pontosan 31,5 kilométer után éri el azt a körforgalmat, ahol a 811-es főúttal keresztezik egymást. Innen még tovább halad egyenesen, nagyjából még mindig északkeleti irányban, majd a 32. kilométerénél keresztezi a Váli-víz folyását és ugyanott elhalad Óbarok, Felcsút és Bicske hármashatára mellett; innen már Felcsút és Bicske határvonalát követi. 32,5 kilométer után keresztezi a megszüntetett Bicske–Székesfehérvár-vasútvonal egykori nyomvonalát, bár a keresztezés helyét helyismeret nélkül meglehetősen nehéz felismerni. 33,5 kilométer után ér az út teljesen bicskei területre, és kilométer-számozása – úgy tűnik – nem sokkal ezután véget is ér. A kira.gov.hu térképe az útszámot ettől függetlenül még tovább is jelzi, Bicske belvárosáig, de az a szakasza feltehetőleg már önkormányzati útnak minősül.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 33,821 kilométer.

Települések az út mentén

Söréd

Csákberény

(Zámoly)

Csákvár

Vértesboglár

Bodmér

(Óbarok)

Felcsút

Bicske

Forrás:wikipedia

 

Az út egy szakaszát 2019-ben újították fel, egy további részére pedig várhatóan idén kerül sor – a szerk.

 

Frissítés 2021. 09. hó: A felújításra Csákvárig sor került – a szerk.

Írj Te először kommentet "Mór környéke és a Vértes fontosabb útvonalai: a 8126-os út"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*