Környékünk múltjából: Csókakő várának visszafoglalása

Népszerű ajánlatok

/a képeslapon Csókakő vára – a kép illusztráció/

Sokak kedvelt kirándulóhelye -Fejér megye egyetlen megmaradt kővára – a Csókakői vár. Érdekes lehet, mikor és hogy került vissza magyar kézre a török hódoltság után:

“…Kara Musztafa török nagyvezérnek 1683. szeptember 12-én Bécs falai alatt elszenvedett döntő veresége megnyitotta az utat a 145 éve tartó török uralom felszámolásához, A hatalmas török haderő Bécsalatti felmorzsolódása és pánikszerű menekülése egymagában azonban még nem volt elegendő a török kiűzéséhez. Ehhez előbb a magyar földön kiépített török várrendszer erejét kellett megtörni. Ennek a várrendszernek Székesfehérvár és Csókakő szerves részét képezte

Eszterházi János vicegenerális a győri helyőrség egy részét 1687. július. 22-én Kádártára szállította, ahonnan Székesfehérvár alá portyázókat küldött, hagy a vár közelében lévő gabonavetéseket gyújtsák fel. Július végén Zichy István vicegenerális is megérkezett komáromi, zsámbéki, esztergomi és tatai csapataival Székesfehérvár környékére, ahol olyan helyen foglalt állást, hogy a távolabb eső falvak jobbágysága a termést betakaríthassa. Amit a török könnyen elérhetett, azt ő is felgyújtatta.

Zichy István közben már Csókakő ostromát készítette elő. A siker érdekében a budai katonai parancsnokot arra kérte, hogy Gábriel pátert, aki a felszabadító háborúk során Tüzes Gábor néven vált . ismertté, „valami tűzzel való szerszámmal, s vágy hatvan muskatérossal” küldje el hozzá. „Egynihány bumbát hánynánk be Csókába írta így mégis hírt-nevet kaphatnánk Bécsben, úgyis az, füstnek inkább örülnek, mint a valónak.”

Tüzes Gábor október 15-én Esztergomból megérkezett Csókakő alá Zichy táborába, ahol október 16-ikáról 17-ikére virradóra az ágyútelepeket felállíttatta és a magával hozott német tüzérekkel a várba három bombát vetett be, mire, a török helyőrség délután 3 órakor a fehér zászlót kitűzte…”

Forrás:library.hungaricana.hu/Fejér Megyei Történeti Évkönyv 5./Jenei Károly: Székesfehérvár körülzárása és visszafoglalása 1688-ban

Írj Te először kommentet "Környékünk múltjából: Csókakő várának visszafoglalása"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*