Mór egyik dísze a Lamberg-kastély parkja – Képekkel

Népszerű ajánlatok

/A képen: Szent György-heti Vigasságok, Ezerjó Fakanálforgató Főzőverseny 2018. április – Fotó:Nagy Pál/

A cím nem túlzás. Sokan választják rendszeres sétájuk, kikapcsolódásuk színhelyéül. Tavasztól őszig több rendezvénynek is otthont ad. Ismerkedjünk meg vele és történetével:

“A kastély parkját 1801-ben kibővítették, és Lamberg Fülöp utasítására egy szép angolkertet hoztak létre. A kertben, a kastély hátsó homlokzatával szemben, pontosan középen volt egy kút, amely fölé kis barokk épületet emeltek, az úgynevezett kútházat.

A kastélytól a kútig gesztenyefasort telepítettek.

/Fotó:Nagy Pál/

1803-ban két kapucinus szerzetes mester, Frater Guido és Frater Eugenius a kutat egy vízemelő szerkezettel látta el, amely egy szökőkutat táplált.

 

A Lamberg-kastély az angolkert felől – Forrás:wikipedia, fotó:Szalay3

A kútház kastély felé néző oldalára pedig egy, az angolkertekre jellemző látványosságot helyeztek el. A fal íves bemélyedésében egy kis grottát (mesterséges sziklabarlangot) alakítottak ki cseppkőből.

A cseppkövekből kis vízesést formáztak, amelyről a víz egy vörösmárványból épült díszmedencébe folyt alá. A vízeséshez a kút vizét szintén a szivattyú szállította. A kastély első udvara ma is őriz emléket ebből az időszakból, mivel az ott elhelyezett vörösmárvány ülőpad valószínűleg az angolkerti díszmedencéhez tartozott.

Az egykori kis vízesés helyén pedig ma ivókút található, mely Nagy Benedek és Korompai Péter szobrászművész alkotása. Ennek fontos része a bukfencező, kezében íjat tartó angyalt ábrázoló szobor.

A Bukfencező angyal szobor az ivókúttal – a kép 2019. 10.06-án a Móri Bornapokon készült a Kútház előtt álló szobornál – Fotó:Nagy Pál

A II. Világháború után romos állapotúvá vált kútházat 1980-82 között építették újjá. A szépen helyreállított épület ma Kováts Judit fazekasmester műhelyeként funkcionál.

A kép a 2018. évi Móri Bornapokon készült – Borkirálynő és udvarhölgye az ivókútnál, háttérben a Kútház.

A kertet 1990-től a Képző- és Iparművészeti Szabadiskola Alapítvány gondozza. A kastélyparkot szobrok díszítik, és itt található a Zenepavilon, amelyben nyaranta zenei esteket, koncerteket, szabadtéri előadásokat, sőt esküvőket is szerveznek.

Áthatások – Rigó István alkotása   – Fotó:Nagy Pál

Parkrészlet a Zenepavilon nézőterével és az ország  legnagyobb francia juharfájával – Fotó:Nagy Pál

 

Zenepavilon

Mellette áll az a francia juharfa, amely a fajta legnagyobb magyarországi példánya. A gyerekek kedvence a halastó, illetve a park másik oldalán lévő kovácsoltvas madárház, amelyben kakas, tyúkok és galambok élnek.

A madárház kovácsoltvas elemeit az 1995-ben Móron rendezett kovácstalálkozó résztvevői készítették Ecsedi Mária grafikus tervei alapján.

Madárház

A Diós Tibor vezetésével végzett alkotó munkában Miklós Attila és Eigelt Róbert vettek még részt, akik az érdekes mintázatú kovácsolt elemekbe saját monogramjukat is beillesztették.”

Forrás:wikipedia

Szent György-heti Vigasságok 2018. április – Fotó:Nagy Pál

 

Kis tó a parkban – Forrás:wikipedia, fotó:Szalay3

Parkrészlet

Írj Te először kommentet "Mór egyik dísze a Lamberg-kastély parkja – Képekkel"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*