(Fotó:Facebook/Öreg Prés Étterem)
Hagyományos móri étel a paprikás csirkeleves – ajánlatunk hozzá: száraz Móri Ezerjó.
Hozzávalók: (8 személyre)
1 közepes vöröshagyma
3 evőkanál olaj
1 evőkanál pirospaprika
1 konyhakész csirke
1 csapott evőkanál só
1-1 paprika és paradicsom
1-1 dl tejföl és tejszín
1 kiskanál liszt
1 kiskanál cseresznyepaprika-krém
a reszelt tésztához:
1 tojás
csipetnyi só
kb. 10 dkg liszt
Készítése:
A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk és az olajon üvegesre sütjük. A pirospaprikával meghintjük, 1 deci vizet öntünk rá, és 6-8 percig főzzük, míg zsírjára sül.
A csirkét 8 részre vágjuk: először hosszában kettéhasítjuk, majd levágjuk a szárnyát úgy, hogy egy kis mellrész is maradjon rajta, ezután lecsapjuk a combját, majd a forgónál kettéhasítjuk.
A húsdarabokat besózzuk, a paprikás hagymára dobjuk és kevergetve néhány perc alatt fehéredésig sütjük. Egy kevés vizet aláöntünk, lefedjük és kis lángon kb.
25 perc alatt félpuhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a karikákra szelt paprikát és paradicsomot, 1 liter vízzel fölöntjük és lefödve, kb. 25 perc alatt puhára főzzük. A tejfölt a tejszínnel meg a liszttel simára keverjük.
Egy kevés forró levest belemerünk, majd az egészet a levesbe öntjük. 2-3 percig forraljuk míg a leve kissé besűrűsödik.
Ha kell, sózzuk, a cseresznyepaprika-krémmel ízesítjük. A végén belefőzzük a reszelt tésztát is.
Ez úgy készül, hogy a tojásból csipetnyi sóval meg a liszttel kemény tésztát gyúrunk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
Írj Te először kommentet "Egy mórikum: ismered, szereted? – Így készül a paprikás csirkeleves móriasan"