1879-ben nyílt meg Móron az Őrangyal…

Népszerű ajánlatok

(Az Őrangyal Gyógyszertár helyén később – az elmúlt évtizedekben – étterem, élelmiszerbolt, presszó is működött)

Mór történetének egyes korszakaival, az “őslakos” móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak.

Sorozatunkban (nem időrendben) kicsit jobban elmélyedünk a témában:

“A gyakori földrengésektől megsérült templom javításához szükséges összeget az atyák gyógyszertáruk eladásából szerezték: 1807-ben Luzsénszkyné Berényi Erzsébet bárónő azt 4000 forintért megvásárolta. Tőle 1856-ban az addig bérlő, Johann Huber 9000 Ft-ért megvette.

Tizenkét évvel később új tulajdonosa és egyben új helye is van a gyógyszertárnak: az Iskolautcai emeletes házba költözött, de megtartotta régi nevét: „Mária segedelméhez”. Mivel az egész járás itt vásárolta meg gyógyszerét, szükségesnek mutatkozott egy további patika megnyitása.

A konkurencia megjelenése ellen hiába tiltakozott a tulajdonos, Angerer Lajos bécsi fényképész és a bérlő, Jenei József, aki képesítését 1844-ben Pestbudán szerezte.

Alispáni engedéllyel megnyílt a zárdatemplommal szemben (Jelenleg élelmiszerüzlet) az „őrangyalhoz” címzett második gyógyszertár (1879).

Az Iskola utcából 1920-ban költözött a régi gyógyszertár a mai Szent György patika helyére. Vezetője, Gömbös Gyula a gyógyszertár nevét ekkor így változtatta meg: „A Boldogságos Szűzhöz”.”

(Részlet Schwartz Alajos: A móri németség története és élete c. könyvéből –  a szerző engedélyével)

Írj Te először kommentet "1879-ben nyílt meg Móron az Őrangyal…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*