Értékeinkből – Mór természetvédelmi területei: Móri-víz és környéke

Népszerű ajánlatok

Mórnak nem “csak” épített, hanem olyan természeti értékei is vannak, melyek helyi jelentőségű védettséget élveznek.

A Móri-víz folyót és környékét Mór Város Önkormányzata a 34/2009 (XII.17.) számú Ök rendeletével, -a Móri-árok mára egyetlen összefüggő természetközeli állapotban maradt fás legelő, nedves kaszálók, ligeterdők megőrzése céljából- helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánította.

A védett terület tájképi megjelenése a környéken egyedülálló! Valószínű, hogy a múltban a Móri-víz völgysíkjának egésze hasonló képet mutatott, de mára már csak e kis terület maradt meg az egykori árterületből.

A Móri-víz folyó két oldalán a „Parátlitól” (Velegi úti lakóteleptől) egészen Bodajkig végigfutó rétek, nádasok, égeres-füzesek csodálatos szépségű fűzérként fogják közre a patakot.

Ez a látszólag értéktelennek tűnő gazos, mocsárvidék mezőgazdaságilag valóban majd értéktelennek mondható, ám az élővilág számára élő-, szaporodó-, búvó és táplálkozóhely, valóságos oázis a szomszédos mezőgazdasági területek „kultúrsivatagában”.

A Móri-víz és környéke tájképi jelentőségén túl, botanikai szempontból a sok védett növényt magukban foglaló növénytársulások idilli összhangjával, zoológiai szempontból, mint védett állatfajok számára is állandó élőhelyet biztosító terület jellemezhető.

A védett terület magában foglal számos európai közösségi jelentőségű, a Natura 2000 területek hálózatban Móri-árok elnevezésű, mint kiemelt jelentőségű különleges természetmegőrzési területként jelölt földrészletet.     (forrás: moriarok.hu)

A 81-es főútról két irányból lehet megközelíteni. Bodajk felől a vasúti sínen átérve jobbra kanyarodva érünk a terület alsó feléhez. A másik megközelítése Mórról Bakonycsernye felé haladva a régi TSZ telep udvarán keresztül egy földúton haladva jutunk a terület felső részére. Személyautóval nehezebben megközelíthető.     (forrás:provertes.hu)

Írj Te először kommentet "Értékeinkből – Mór természetvédelmi területei: Móri-víz és környéke"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*