Amikor a felhőszakadás emberéleteket követelt Móron…

Népszerű ajánlatok

(a kép illusztráció)

Mór történetének egyes korszakaival, az “őslakos” móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak…

“… a súlyos esőzések jelentős eróziós károkat okoztak a domboldalakon. A csókai határban egy hirtelen jött felhőszakadás 1924-ben két emberéletet is követelt.
Az eset szemtanúja, az 1911-ben született Stumpfné Gaszner Mária erről az alábbiak szerint számolt be.
Egy május végi napon sok ember dolgozott a csókai szőlőkben. Az égen egy hatalmas fekete, sárkány alakú felhő közeledett.
Az emberek a közeli esőkunyhókba siettek. Egy Stumpf nevű gazda is – összekapkodva szerszámait és holmijait – feleségével és anyósával lovas kocsijához igyekezett, s arra felülve hazafelé indultak.
De ekkor az eső már szinte szakadt az égből, s a mélyúton is, ahol haladtak, egyre magasabban hömpölygött a környező dombokról lezúduló áradat.
Egy oldalról csatlakozó mélyút víztömege megemelte a szekeret – az idősebb asszony az utolsó pillanatban még leugrott róla és megkapaszkodott a rézsű bokraiban.
A következő pillanatban a rohanó víztömeg felfordította a kocsit.
A házaspár alája került és megfulladt. Holttesteiket lejjebb, a vajali réten kaszáló emberek kaszáikkal kihalászták az ott már csillapodó áradatból…”
(Részlet Schwartz Alajos: A móri németség története és élete c. könyvéből – a szerző engedélyével)

Írj Te először kommentet "Amikor a felhőszakadás emberéleteket követelt Móron…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*