Kincsre leltek a csókakői várban?

Népszerű ajánlatok

Mór környékének egyik legjelentősebb látnivalója a Csókakői vár. A várról, valamint a csókakői uradalomról (benne Mórról és a környező településekről), ezek történetéről számos történet, legenda kering. Ilyen következik:

“Kincsre leltek a csókakői várban?

Talán helyénvaló itt egy történetet elmesélni, amelyet e sorok írója sokszor halott az édesanyjától (aki a következő jószágkormányzónak, Grünwald Pálnak a lánya volt), és amelynek igazságalapja is van.

Goger György jószágkormányzó, aki 1756 és 1760 között szolgált Móron, gyanúba keveredett, hogy a csókai uradalmi méhésszel karöltve egy jelentős kincsre lelt a csókai várban.

A gyanú alapja az volt, hogy a csókai méhész a móri piacon több ismeretlen aranypénzérmét próbált eladni. Tény azonban az, hogy a méhész megszökött a vizsgálat előtt, hátrahagyta feleségét három gyermekével, és soha többé nem került már elő.

Ezt követően Goger jószágkormányzó ellen vizsgálat indult, és néhány hétig fogva is tartották az uradalmi kastély egyik szobájában. A vizsgálatot végzők azonban nem találtak semmit, erre a leköszönő Goger gyorsan Győrbe költözött, ott házat és birtokot vett, és jómódú emberré lett.

A történet kortársaktól ered, ugyanis a nagyapám, Grünwald Pál lett Goger jószágkormányzó utóda.”

forrás:library.hungaricana.hu – Seidel Ignác: A csókakő–móri uradalom történéseinek és eseményeinek időrendi elbeszélése

 

Írj Te először kommentet "Kincsre leltek a csókakői várban?"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*