/Fotó:provertes.hu/
Ez is egy régi hagyományos sütemény. A recept móri. Így készül:
„Mákos/diós kalács Geszler nagymama receptje alapján:
Hozzávalók három rolni kalácshoz: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojássárgája, 4 evőkanál tejföl, pici só. A töltelékhez: 40 dkg darált mák/dió, 35 dkg porcukor, 3,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk és elosztjuk háromfelé, majd kinyújtjuk és nekiállunk a tölteléknek.
A töltelékhez a darált diót (vagy mákot), a porcukrot és a vaníliás cukrot a tejjel felfőzzük, majd a kész tölteléket a tésztára kenjük.
Összetekerve rolnit formálunk, s egy kikent tepsiben tojásfehérjével megkenve jól megsütjük.
Illata és finom íze – mint régen – ma is hozzájárul a karácsony hangulatához, melegéhez.”
Forrás:provertes.hu
És élesztő?