/Fotó:Nagy Pál/
Jó néhány olyan étel – közte sütemény – akad, mely a Vértes térségének konyhájára jellemző. Ez is ilyen:
Hozzávalók:
50 dkg dió,
40 dkg porcukor,
20 dkg kekszmorzsa,
4 tojás fehérje,
2 tojás sárgája,
1 citrom reszelt héja,
fél citrom leve
Elkészítés:
A tojások fehérjéjét felverjük habnak 35 dkg cukorral.
A diót, a morzsát és a citromhéjat összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleöntjük a felvert tojásfehérje 2/3-át, összegyúrjuk.
A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk.
A visszamaradt tojásfehérjét a maradék 5 dkg porcukorral tovább verjük, hogy kemény habot kapjunk, majd ezt rákenjük a tésztára.
Végül a tésztát, ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten szárítjuk.
Ha a hab kemény, már kész. (A hab ne piruljon meg a tetején, maradjon szép fehér!) /forrás:provertes.hu/
A pusztavámi és a környékbeliek (pl. móri) között az a különbség, hogy a pusztavámiak mindig díszítik a tetejét – a szerk.
Írj Te először kommentet "Móri környéki ízek, receptek: Nuss-stangli (diós rúd) – Pusztavám"