Újra Ezerjó-fiút köszöntöttek Móron

Népszerű ajánlatok

/A képen a korábbi évek Ezerjó-fiúi – Fotó: Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete/

Évszázadokkal ezelőtt nagyon népszerű volt a móri bor  Bécsben, sokat szállítottak oda a kereskedők. A Habsburgok is számtalanszor rendeltek e nemes nedűből – merthogy ők hittek a Móri Ezerjó fiúnemző erejében!

Ez a történet volt az alapja annak, hogy – az idei Móri Bornapok megnyitóján Pro Urbe Emlékéremmel kitüntetett (!) – móri Borbarát Hölgyek Egyesülete hagyományt teremtett az “Ezerjó-fiú” avatással, egyben közös koccintásra hívják ilyenkor az érdeklődőket a Lamberg-kastély parkjába, a Kútház előtt álló Puttó (Bukfencező angyal) szoborhoz minden évben.

Idén vasárnap délelőtt megjelentek a vendégként városunkban tartózkodó borrendek és borbarát hölgyek képviselői; Törő Gábor országgyűlési képviselő; Csákvári Ilona, a Járási Hivatal vezetője; Czachesz Gábor önkormányzati képviselő, és dr. Horváth Éva aljegyző.

Részt vett az ünnepségen a jelenlegi és több korábbi móri borkirálynő, eljöttek az előző évek Ezerjó-fiúi, és természetesen a “főszereplő” apróság a családjával.

Bäcker Zsuzsanna, a szervező egyesület elnöke és Törő Gábor köszöntő szavai után rövid műsor következett: közreműködtek a Pászti Miklós AMI zenészei, Lepsényi Gyuláné borbarát hölgy verset mondott, a Liederkreiss Kamarakórus pedig néhány dalt adott elő.

Az idei Ezerjó-fiú Szkok Hunor lett. A kisfiú édesanyja Szkok-Tálos Flóra, édesapja pedig Szkok Tibor.

Neki és szüleinek adták át az ajándékokat, melyek közül nem hiányozhatott egy palack jóféle itóka, ami idén a Geszler Pincészet 2023-as ezerjója lett. Ez a Móri Borbarát Hölgyek Egyesületének  zászlósbora ebben az évben.

Ezt követően a jelenlévőket meghívták egy pohár borra – melyet a Puttó szoborból fakasztottak -,  és némi harapnivalóra.

A korábbi évekhez hasonlóan felmerülhet a kérdés: mennyi szerepe volt a bornak és mennyi az ifjú párnak abban, hogy a Móri Ezerjó tavaly őszi fogyasztása után fiúk szülessen?  Nos, ezt valószínűleg sosem fogjuk megtudni…  🙂

                                                           Nagy Pál

A képen Szkok Hunor és szülei –  Kép forrása: Facebook/Móri Bornapok, Fotó: Nyerges Roland

A képen a résztvevők egy csoportja – Fotó: Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete

Írj Te először kommentet "Újra Ezerjó-fiút köszöntöttek Móron"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*