Szerszámot hagytak hátra a móri rablók

Népszerű ajánlatok

A közelmúlt móri betöréseiről az alábbiakat közölte a Rendőrség ma délelőtt a Police.hu oldalon (Zsaru Magazin):

“A decemberi móri betöréssorozat elkövetőit leplezhették le Fejér vármegyei nyomozók és a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ (NSZKK) specialistái. Az biztos, hogy egy február 2-i móri rablásnál az elkövetők a helyszínen hagytak egy feszítővasat és egy vésőt, melyekről a szakértők azonosították M. István (55) és O. Roland (35) DNS-profilját. Nagy összeget zsákmányoltak, ezzel magyarázható feledékenységük.

A pszichológia izgékony figyelemnek nevezi azt a jelenséget, amikor egy új benyomás új irányba tereli a koncentrációt, és klasszikus példája az autót vezető férfi, aki megnéz magának egy járdán sétáló nőt, és közben belehajt az előtte haladó járműbe. Ha az új inger erősebb az átlagosnál, lényegi dolgok is törlődhetnek a rövid távú memóriából. A móri rablókkal is ilyesmi történt. Annyira megrészegítette őket, hogy egy idős házaspár otthonában közel 10 millió forintot találtak, hogy a zsákmány bepakolása közben a magukkal vitt feszítővasat és vésőt a tetthelyen felejtették.

– Február 2-án kora hajnalban egy nő azzal hívta fel a segélyhívót, hogy Mór központjában élő szüleit kirabolták, és 9,8 millió forintot vittek el tőlük. A Móri Rendőrkapitányság forró nyomos és rendészeti munkatársai kezdték meg az adatgyűjtést, de a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályáról is mentek ki a helyszínre, nyomkövető kutyát is vittek – magyarázta Burján István alezredes a fejéri bűnügyi osztály vezetője. – A sértett asszony megromlott egészsége miatt nem volt kihallgatható állapotban, és a 93 éves férfit is nagyon megviselték a történtek, de őt kollégáim kikérdezték. Elmondta, hogy rossz alvó, másfél óránként fel szokott ébredni, és aznap hajnalban is ez történt vele. Meglepetésére arra lett figyelmes, hogy fény szűrődik be a szomszédos nappaliból, és hallani vélte, hogy ott valakik pakolásznak. Neje mellette aludt, más nem lakott a házban, és vendégek sem éjszakáztak náluk, ezért kikelt az ágyból, és döbbenten tapasztalta, hogy ismeretlen, kesztyűs férfiak kutatnak a szekrényeikben. Egyikük hátulról rádobott egy kabátot a fejére, a padlóra lökte, és kézzel ráfogott a fejére. Legalább tíz percen keresztül tartotta leszorítva a rémült férfit. Közben egy másik rabló átment a hálóba, és ruhával letakarta az asszony fejét, aki a zajra felébredt, de az ágyat nem hagyta el. Miután a bűnözők elmentek, a férfi először a felesége után nézett. Miután meggyőződött róla, hogy eltűnt közel 10 millió forintjuk, amit borítékokban tartottak az éjjeliszekrényben, illetve egy autóstáskában, kétségbeesetten felhívta a gyermekeit.

A szolgálati kutya fél kilométer után nyomot vesztett, de megmutatta, hogy az elkövetők merre mentek, és a zsaruk ki is szúrták őket a biztonsági és térfigyelő kamerák lefoglalt felvételein. Közben a helyszíni szemle nem várt fordulatot hozott.

– Amikor a kollégák a nappali szekrényeiből kidobált ruhaneműket a padlóról felszedték és átvizsgálták, két ilyen kupac alatt találtak egy vésőt és egy feszítővasat. Valószínűleg az elkövetők annyira megörültek a nagy összegű zsákmánynak, hogy bezsongtak, és a pénz elpakolása közben a magukkal vitt és a betöréshez használt szerszámokról megfeledkeztek. A rápakolt ruhák miatt nem látták őket, de ez a viselkedés sokat elárult róluk – folytatta Burján István. – A pajszerről és a vésőről, amelyeket a kertkapu és a bejárati ajtó felfeszítéséhez használtak, az NSZKK hemogenetikai analízise kimutatta, hogy több személy DNS-e is megtalálható rajtuk. Miután ezeket a mintákat elkülönítették, és a rendelkezésre álló adatbázisba betáplálták, közülük kettő a móri M. István és a sárkeresztúri O. Roland DNS-profiljával mutatott egyezést. M. Istvánt korábban vagyon elleni bűncselekmény miatt ítélték el, O. Rolandot pedig személy elleni erőszakos bűncselekmények miatt, és ezekben az eljárásokban vettek tőlük DNS-mintát. A rendőr-főkapitányság mélységi ellenőrzési és közterületi támogató osztályának munkatársai fogták el őket.

M. Istvánt egy móri hajléktalanszállón, O. Rolandot pedig sárkeresztúri lakhelyén, amint épp munkából tartott haza. A hajléktalanszálló nyilvántartásából kiderült, hogy M. István december elejétől február végéig mindennap bent aludt, kivéve a február 1-éről 2-ára virradó éjszakán, amikor a rablás történt. Azt mondta, helyben lakó hozzátartozójánál volt, amit rokona vissza is igazolt, bár ellentmondásba keveredett, illetve módosította a napot – hangsúlyozta a bűnügyi osztályvezető, és a térfigyelők kiértékeléséről is beszámolt. – Február 2-a csütörtökre esett, és a bűncselekmény elkövetése idején alig voltak gyalogosok az utcán. Bár a közterületi kamerák felvételeinek minősége a sötét miatt kifogásolható, azt rögzítették, hogy további, feltehetően a rablással kapcsolatba hozható személyek egy Szabadság téri ingatlanhoz mennek, illetve térnek oda vissza, mert korábban onnan jöttek ki. Ez egy belső udvaros, több lakrészből álló, hátsó kijárat nélküli sorház. A kollégáim minden környező boltot felkerestek, és kiderült, hogy a rablás óta az udvaros ház lakói közül néhányan gyanúsan költekeztek. Az egyik gyanúsított húszezressel fizetett egy dohányboltban, pedig az anyagi helyzete ezt nem tette volna lehetővé. Ehhez jött, hogy egy közúti ellenőrzés során móri járőrök igazoltatták az egyik ottani lakót, és közel 1 millió forintot találtak a táskájában húszezres címletekben. Az összeg eredetére nem tudott magyarázatot adni, ezért a pénzt lefoglaltuk, jövedelemmel, munkahellyel nem rendelkezett. Ezeken a bankókon az NSZKK szakértői meg is találták az egyik sértett genetikai nyomait.

Ekkor már a főkapitányság bűnügyi, vizsgálati és felderítő osztályainak munkatársai móri kollégáikkal együttműködve dolgoztak az ügy, illetve az ügyek feltárásán.

– Korábban Móron negyedévente egy betöréses lopás történt, de múlt decemberben kilenc ilyen bűncselekményt is bejelentettek. Az elkövetők ezeknél is ajtófelfeszítéssel hatoltak be családi házakba, ezért ezeket az ügyeket is a hatáskörünkbe vontuk – vázolta Burján István. – Megalapozott a gyanú, hogy a február 2-i rablást M. István és O. Roland többedmagával követte el, valamint adat merült fel arra, hogy a rablás előtti betöréssorozathoz is köthetők. A nyomozás feladata annak felderítése, hogy a Szabadság téri sorház lakói közül még kik nyújthattak segítséget a bűncselekmények elkövetéséhez. További gyanúsítottak kézre kerítése várható, jelenleg szakértői véleményekre és adatelemzések eredményeire várunk.

A Fejér megyei nyomozók indítványozták a rablással gyanúsított M. István és O. Roland letartóztatását, amit a bíróság el is rendelt. Tagadják a bűncselekmények elkövetését, vallomást nem tettek.”

SZ. Z. J.

FOTÓK: FRANCZ ILONA, RENDŐRSÉG

 

Forrás: Police.hu, Zsaru Magazin

Írj Te először kommentet "Szerszámot hagytak hátra a móri rablók"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*