Gyógytorna és masszázs Móron

Népszerű ajánlatok

Kapcsolat:

Weboldal: https://bmm-mor.hu/

Telefonszám: +36 22 200 535

Helyszín: 8060 Mór, Kórház utca 8

Csökkentené vagy megelőzné a mozgásszervi fájdalmait? Műtétre készül? Esetleg már a műtét utáni rehabilitáció következik? A gyógytorna és a masszázsterápia hatékony és hosszú távú segítséget nyújt mozgásszervi panaszok és azok prevenciója esetén. Írásunkban a gyógytorna és a masszázs nélkülözhetetlen szerepét járjuk körbe.

Miért fontos a gyógytorna?

A gyógytorna olyan személyre szabott mozgásterápia, amellyel megelőzhetők és hatékonyan kezelhetők a mozgásszervi panaszok. A rendszeresen és szakszerűen végzett gyakorlatok kiválóan alkalmasak a már fennálló fájdalom csökkentésére, megszüntetésére. Bizonyos esetekben szakszerű alkalmazásával akár még a műtéti beavatkozás is elkerülhető lehet. Ugyanakkor az operációra való felkészülésben, azt követő rehabilitációban szintén kulcsszerepet játszik.

Akkor is érdemes rendszeres gyógytornát végezni, ha jelenleg semmilyen panasz nem áll fenn, de szeretné egészségét és fittségét megőrizni, növelni életminőséget.

Kiknek ajánlott a gyógytorna?

A gyógytorna kiemelt szerepet tölt be a mozgásszervrendszer egészségének megőrzésében és védelmében. A tudatosan és rendszeresen végzett tornagyakorlatok általános egészségmegőrzés céljából is mindenki számára hasznosak lehetnek. Ugyanakkor mozgásszervrendszeri probléma, panasz esetén először mindenképpen orvossal kell konzultálni. A szakorvossal való egyeztetés után veheti kezdetét a gyógytorna.

A gyógytorna kortól és nemtől függetlenül segítséget nyújt a mozgásszervrendszerhez köthető, mindennemű probléma kezelésében. A nyaki és gerinctáji panaszoktól kezdve egészen a talp-és sarokfájdalomig igénybe vehető, úgynevezett konzervatív terápia.

A rendszeresen és megfelelően végzett gyógytorna nemcsak a fájdalmat, hanem a kiváltó okot is orvosolja. A gyökérok megszüntetésével pedig a gyógyulás kulcsa kerül a páciens kezébe.

A gyógytorna széleskörű alkalmazásának köszönhetően többek között segítséget nyújt:

  •         A műtétre való felkészülésben és a műtét utáni teljes rehabilitációban.
  •         Sportsérüléseknél, például ízületi-, izom-, vagy szalagsérülés esetén.
  •         Mozgásszervi balesetek utáni felépülésben.
  •         Veleszületett vagy szerzett mozgásszervi rendellenességeknél.
  •         Egyes autoimmun betegségeknél.
  •         Csontritkulás, másnéven oszteoporózis esetén.  
  •         Ülőmunka következtében kialakuló fájdalmaknál, betegségeknél.

Gyermek gyógytorna

A gyógytorna kortól függetlenül támogatja az egészség visszanyerését és megőrzését. Újszülöttek esetén például mozgásfejlesztésre is sikeresen alkalmazható

A gyermek gyógytorna egy olyan speciális terület, ahol a kicsik életkorára, adottságaira és értelmi képességeire szabott a terápia. Tehát teljes mértékben a gyermekek igényeihez igazítva, szakképzett terapeuta segítségével történik a foglalkozás, könnyed, játékos formában.

Minden gyermek fejlődésében kulcsszerepet játszik a mozgás. Születéstől kezdve a serdülőkor kezdetéig a környezettel való kapcsolattartás egyik legfőbb eszköze. Nélkülözhetetlen a külvilág megismeréséhez, a csontrendszer és az izomzat optimális növekedéséhez. Nem megfelelő mozgás esetén a fejlődés visszamaradhat és a későbbiekben különféle testi deformitások és tartáshibák alakulhatnak ki. Ezek lehetnek például mozgáskoordináció- vagy egyensúlyi zavarok, hanyagtartás, esetleg lúdtalp.

A lúdtalp és a tartási hibák már-már népbetegségnek számítanak. A modern élet kihívásai és a számítógép előtt töltött órák számának folyamatos növekedése elősegíti a mozgásszervi rendellenességek kialakulását. Ezért is érdemes fokozott figyelmet szentelni a gyermekek fizikai jólétének és szakképzett gyógytornász segítségét igénybe venni, ha szükséges.

A gyermek gyógytorna során számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre. Ezek alkalmazása az adott problémától függően lehet:

  •         Játékos gyakorlatokkal tűzdelt aktív torna.
  •         Korai fejlesztés az életkornak megfelelő mozgásfunkció korrekciójával.
  •         Tartásjavító gyakorlatok, vagyis gerinctorna.
  •         Gerincferdülés kezelése Schroth-szerinti 3D scoliosis terápiával.
  •         Manuális technikák alkalmazása.

A gyermek gyógytorna során a szülő bevonása és az otthoni munka különösen nagy hangsúlyt kap. Ezért a megfelelő kommunikáció és a közös célok kitűzése elengedhetetlen. Támogató családi közegben a megbeszélt otthoni feladatok elvégzése is hatékonyabb, amely hosszú távon a gyermek érdekeit szolgálja.

Fontos szem előtt tartani, hogy a kicsik esetében alkalmazott gyógytorna a már kialakult problémák helyreállításában kulcsszerepet tölt be. Az egészség javítása és megtartása mellett a megfelelő gyakorlatok rendszeres végzése a sportolás terén is segítséget jelenthet.

Műtét előtti és utáni fizioterápia

A fizioterápia mind a műtétre való felkészülésben, mind pedig azt követően jelentős segítséget nyújt. A beavatkozást megelőzően és utána is javasolt valamilyen fizioterápiás segítséget igénybe venni. Ennek pontos menetét a gyógytornász határozza meg. A rehabilitációs program része lehet a saját izomerővel végzett gyakorlat (gyógytorna), a masszázs és a manuálterápia is.

  • Műtétet megelőzően, problémától függően a meglévő mozgásbeszűkülések oldásán és az izmok erősítésén van a fókusz. A gyógytornásszal való közös munka megkezdése, a műtét utáni rehabilitációs eszközökkel való megismerkedés már ebben a szakaszban megkönnyíti a felépülés folyamatát.
  •  A műtét után az úgynevezett tiltott mozdulatok megtanulása történik, ha ezt az adott beavatkozás indokolja. Ezt követően óvatos tornagyakorlatokra, majd a gyógyulási folyamat előrehaladtával a komplexebb mozgásokra helyeződik a hangsúly. A gyógytorna és a masszázs megfelelő kombinációjának alkalmazása végigkíséri a pácienst a teljes gyógyulás útján.

 Hogyan zajlik a gyógytorna a Móri Mozgásszervi Magánrendelőben?

A gyógytornát minden esetben magasan képzett szakember, gyógytornász-fizioterapeuta végzi.

  •         Az első találkozás során egy állapotfelmérés történik. A gyógytornásszal részletesen átbeszélik a panaszokat, kórelőzményt. A szakorvosi konzultáción kapott orvosi szakvéleményt és a képalkotó diagnosztikai eredményeket (röntgen, CT, UH, MRI) a gyógytornász megnézi.
  •         A beszélgetést követően fizikális felmérés következik, mozgástesztekkel.
  •         A teljeskörű állapotfelmérés után a gyógytornász személyre szabott mozgásterápiás programot állít össze, amelynek általában a napi szintű otthoni torna is a részét képezi.
  •         A gyógytornász által meghatározott program előrehaladtával az újabb találkozókon a szakember nyomon követi a fejlődést. Így az elért eredményeknek megfelelően újabb gyakorlatokkal bővülhet, változhat a terápia a teljes gyógyulás elérésének érdekében.

Miért hasznos a masszázs?

A masszázs története közel 5000 éves múltra tekint vissza. Népszerűsége pozitív hatásainak okán napjainkban is töretlen. Ahogy a gyógytorna, úgy a gyógymasszázs esetében is fontos a jó szakember kiválasztása. A magasan képzett masszőr szakmai tudásának köszönhetően személyre szabottan állítja össze a manuális terápiát. Így az egyéni problémák hatékonyan és célzotton kezelhetők.

A gyógymasszázs pozitív hatásai már egyetlen alkalom után érződhetnek, de a páciens aktuális állapotától függően célszerű egy teljes kezeléssorozatot végig vinni. Ennek szükségességéről a terapeuta tud ajánlást adni.

A masszázsterápia alkalmazása számos, pozitív hatással jár: 

  •         Segítséget nyújthat izomletapadás esetén.
  •         Oldja az izomfeszülést és a belső feszültséget.
  •         A vérkeringés fokozásával enyhíti a fájdalmat.
  •         Serkenti az anyagcserét.
  •         Mérsékli az izomlázat.
  •         Csökkenti a stresszt és az idegességet.

Milyen panaszok esetén hatékony a gyógymasszázs?

A gyógymasszázs széles körben alkalmazható. Különösen nagy segítséget jelenthet sportolóknak, élsportolóknak a sérülések megelőzésében, vagy kezelésében. De az ülőmunkát végzők számára is ajánlott a hosszú távú fájdalmak elkerülése végett.

Preventív hatása jelentős, de a műtétek előtt, illetve a beavatkozás utáni felépülésben szintén kulcsszerepe van. Gyógytornával megfelelően kombinálva tovább növelhető a masszázs hatékonysága.

Az egyértelmű fizikai előnyök mellett a gyógymasszázs a lelket is ápolja. Egy szakmailag magasan képzett masszőr kezei között nemcsak a test, hanem a psziché sebei is oldódnak. A masszázs csökkenti a stresszt és segít a harmonikusabb lelkiállapot elérésében és megtartásában.

 

Írj Te először kommentet "Gyógytorna és masszázs Móron"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*