Támogatást kaptak a móri és környékbeli tűzoltók

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados/

Az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkormányzati tűzoltóságok részére kiírt pályázatokon elnyert támogatásokat adták át a Fejér megyei érintetteknek december 21-én Székesfehérváron.

A katasztrófavédelem évről-évre nagy hangsúlyt helyez az önkéntesek munkájának támogatására, akik szabadidejükben, önzetlenül indulnak a bajba jutottak megsegítésére, és kárhelyszíneken a hivatásos tűzoltókkal együttműködve végzik tevékenységüket. Ezért a korábbi esztendőkhöz hasonlóan, 2022-ben is biztosított volt a központi költségvetésből az önkéntes tűzoltó egyesületek pályázati úton történő támogatása, ahogyan – sorban már ötödik alkalommal – az önkormányzati tűzoltóságok részére is meghirdették a pályázatot.

A felhíváson eredményesen vett részt a Fejér megyei hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötött huszonkilenc egyesület: a baracsi, a bodajki, a csákberényi, a csókakői, a dégi, a fehérvárcsurgói, az iszkaszentgyörgyi, az isztiméri, a kápolnásnyéki, a lajoskomáromi, a lovasberényi, a mezőfalvai, a móri, a pákozdi, a pázmándi, a pentelei, a polgárdi, a pusztaszabolcsi, a sárosdi, a seregélyesi, a székesfehérvári, a velencei és a két sárszentmihályi önkéntes tűzoltó egyesület, valamint a Fejér Medic egyesület, továbbá Bács-Kiskun megyéből a kunszentmiklósi, a dunavecsei és a szalkszentmártoni, valamint Tolna megyéből a simontornyai önkéntes tűzoltó egyesület.

Az önkormányzati tűzoltóságok részére meghirdetett pályázat pedig mind a négy Fejér megyei önkormányzati tűzoltóság részére sikeresen zárult.

A pályázatoknál két támogatási formára nyújthatták be igényüket a jelentkezők. Az egyik része pénzbeli, másik része természetbeni támogatás. Előbbit november végéig elutalták a tűzoltóságoknak, a felszereléseket, eszközöket pedig a székesfehérvári rendezvényen vették át az érintettek.

Természetbeni támogatásban huszonkettő egyesület, valamint a bicskei, a váli, a móri és a polgárdi önkormányzati tűzoltóság részesült. Ők légzőkészülékhez tartalékálarcokat, palackokat, benzinmotoros áramfejlesztőt, mászóöveket, védőruhákat, csizmákat és sisakokat, kesztyűket nyertek el a pályázatokon.

Vizi Ignác tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszönetét fejezte ki az önkéntes és önkormányzati tűzoltók helytállásáért és hozzátette, hogy a megyében idén eddig csaknem 2800 tűzoltói beavatkozás történt, amelynek húsz százalékában az önkéntes tűzoltók is közreműködtek, az önkormányzati tűzoltók pedig 645 esetnél avatkoztak be.

Fejér megyét érintően az önkéntes tűzoltó egyesületek elnyert támogatásának összértéke 25 és fél millió forint, amelyből természetbeni támogatásként 11 és fél millió forint értékben vehettek át eszközöket a szervezetek. A fennmaradó keretösszegből pénzbeli támogatásként az önkéntes tűzoltó egyesületek működési költségeinek biztosítására, saját eszközbeszerzéseire, képzések megszerzésére és a szertárak, gépjárművek felújítására nyílik lehetőség.

A Fejér megyei önkormányzati tűzoltóságok elnyert támogatásának összértéke több mint 15 millió forint, amelyből több mint ötmillió forint értékben vehettek át most eszközöket a tűzoltók – tájékoztatott bennünket Szabó-Bisztricz Anett Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Írj Te először kommentet "Támogatást kaptak a móri és környékbeli tűzoltók"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*