Stílusos utcakönyvtár Móron? Mit szólnál egy hasonlóhoz?

Népszerű ajánlatok

/Utcakönyvtár Paloznakon – Fotó: Nagy Pál/

Egyik kedvelt kirándulóhelyem a Balaton-felvidék. Nemrég Paloznakon (a Balatonfüred-Csopaki borvidék egyik hangulatos települése) jártam.  A község egyébként a Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért 1998-ban Hild-díjat kapott! – Úgy látszik, nem “csak” ezért érdemel elismerést.

A faluközpontban láttam a képeken látható utcakönyvtárat. Már ez is követendő példa lehetne sok helység számára, de a kivitelezés igazán ötletes: mondhatni, borvidékhez illő!

Hogy milyen sokszínű egy ilyen –  beiratkozás nélkül, bármikor látogatható, mindenki által igénybe vehető – “hordókönyvtár”?

Hát nézzünk körül a polcokon! Jól megférnek együtt a valakinek már feleslegessé vált, másnak viszont talán kincset érő kötetek, műfajtól függetlenül!  Ízelítő:

Moldova György: Árnyék az égen; Jókai Mór: A szerelem bolondjai; Robert Louis Stevenson: Kincses sziget; Sade márki: Justine, ​avagy az erény meghurcoltatása; Szilvási Lajos: Albérlet ​a Síp utcában; a Nemzet és emlékezet sorozatból Vigh Károly: Ugrás a sötétbe;  Erich Segal: Hívő lelkek; Avar János: A 40. elnök; Csikós György: Sztrájk a pokolban;  Hedwig Courths-Mahler: Jolande esküvője.

De vannak itt ismeretterjesztő kiadványok, tankönyvek, mint: Dr. Szendei Ádám: Gyógyszer a családban; Kincses kalendárium, Társadalmi riport 1994; Fizika 6. osztályos; Feladatgyűjtemény matematikából; Helyesírási tanácsadó szótár; Irányelvek ​a füves területek természetvédelmi szempontú kezeléséhez…stb….stb…

Miért ne lehetne hasonló Móron (akár több helyen is, egységes arculattal)?

Miért ne lehetne ilyen a Móri Borvidék településein?  Akad-e, aki ezt felkarolná, megvalósítaná? Szívesen hírt adnék róla!

 

                                                                                          Nagy Pál

U.I:  Érdemes lejjebb görgetni, ott is van egy használható ötlet, szintén itt láttam (“ÜZENJ OFFLINE”)!

Alábbi a hordók mellett van – Üzennél, ha Móron is lenne ilyen?

“ÜZENJ OFFLINE!”

Fotók: Nagy Pál

Írj Te először kommentet "Stílusos utcakönyvtár Móron? Mit szólnál egy hasonlóhoz?"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*