Zebra terv Fejér megyében – Kiemelt ellenőrzés

Népszerű ajánlatok

/Fotó: Police.hu/

A fokozott rendőri jelenlét célja, hogy felhívja a figyelmet a védtelen közlekedők biztonságára.

Az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága 2021. május 11. és 13. közötti időszakra hirdette meg a „Zebra terv” elnevezésű baleset-megelőzési ellenőrzését a gyalogosok, mint védtelen közlekedők biztonságára fókuszálva. Az akció során a rendőrök nagy hangsúlyt fektetnek mind a gyalogosok, mind a járművezetők szabálykövető magatartásának ellenőrzésére, amely történhet testkamera és civil járművek alkalmazásával is. Az ellenőrzésbe bevont rendőrök elsősorban a közlekedés biztonsága szempontból indokolt helyeken lesznek jelen. A konkrét helyszíneket előzetesen nem hozzuk nyilvánosságra.

Évente átlagosan 2500 gyalogost ütnek el közútjainkon, közülük 150-en vesztik életüket balesetben. 2500 gyalogosból közel 1000 gyalogost a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen ér baleset, melyek 2,5%-a halálos kimenetelű.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

-A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van.

-Ugyancsak elsőbbsége van – kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos halad.

-A kijelölt gyalogátkelőn tilos jelzésnél soha ne lépjen az úttestre!

-Fokozott figyelemmel és körültekintően keljen át a zebrán!

-Járművezetőként mindig kellő óvatossággal, figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítse meg azokat a helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani!

….hogy mindenki hazaérjen!

 

Fentiekről a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság  tájékoztatott bennünket

Írj Te először kommentet "Zebra terv Fejér megyében – Kiemelt ellenőrzés"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*