Fejér megyében idén eddig 93 lakás- és 130 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció, egy 2020-as fehérvárcsurgói tűzesetnél készült – Fotó:Katasztrófavédelem/

Idén az első negyedévben összesen 2250 lakástűz volt Magyarországon, ami azt jelenti, hogy átlagosan 41 percenként kigyulladt egy otthon. Közülük több tragikus kimenetelű volt, minden másnap meghalt valaki a tűz vagy füst miatt.

A lakástüzekben országosan összesen 24 ezer négyzetméternyi terület égett le, ami olyan, mintha 270 panellakás teljesen kiégett volna. A legtöbb lakástűz csak egy-két négyzetméteren pusztított, de naponta két-három otthon teljesen megsemmisült.

Fejér megyében idén 93 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat.

A sok lakástűz oka, hogy az év első három hónapjában a hűvös idő és a járvány miatt sokkal többet tartózkodtak folyamatosan otthon.

Többet fűtöttünk, főztünk és világítottunk, sőt még a szabadidőnk jelentős részét is otthon töltöttük. Sokan párhuzamosan több dolgot csinálnak egyszerre, több műszaki cikk egyszerre működik.

Sok helyen a régi elektromos vezetékek nem bírják el a megnövekedett terhelést, amelyet a több berendezés együttes használata okoz. Gyakori, hogy a cigarettát vagy valamilyen nyílt lángot figyelmetlenül magára hagyták, vagy éppen az elavult fűtési rendszer vezetett a tűzhöz. A leggyakrabban a konyhában, a hálóban és a nappaliban keletkezett tűz.

Ahogyan a tavasz beköszöntött, elkezdődtek a kerti és mezőgazdasági munkák.

Az első negyedévben összesen 130 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat a megyében.

A nagyobb lakástüzeket egy kis odafigyeléssel és egy füstérzékelővel meg lehet előzni. Néhány ezer forint, mégis életeket és milliós értékeket menthet meg, ha a mennyezetre felszerelünk egy ilyen készüléket.

A szabadtéri tüzeknél is életet menthet, ha betartjuk az égetés szabályait. Külterületen tilos tarlót és egyéb növényi hulladékot égetni, a kertben pedig jelenleg csak ott szabad, ahol és amikor azt az önkormányzat rendeletben megengedi – tájékoztatott bennünket Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados, Fejér megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Írj Te először kommentet "Fejér megyében idén eddig 93 lakás- és 130 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*