Egy 1993-as móri tragédiáról: “Gázrobbanás Móron – a szülők meghaltak” 1. rész

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció! – Fotó:Pixabay/

Talán ma is érdeklődésre tarthatnak számot a Mórral és környékével kapcsolatos régi  híradások… – mint például ez a korabeli cikk, amely egy nagyon sajnálatos, 1993-ban történt móri családi tragédiáról szól:

Figyelem! Az alábbi téma többeket érzékenyen érinthet!

 

Gázrobbanás Móron a szülők meghaltak

A tatabányai bányamentők segítettek a holttestek felkutatásában

A szülők életüket vesztették, sokkos állapotú két kisgyermeküket vállcsonttöréssel a helyi kórházban ápolják annak a gázrobbanásnak a következményeként, amely a csütörtökre virradó éjszaka 1 óra 25 és 1 óra 30 perc körül történt Móron.

Szerencsés László rendőr alezredes, a Fejér megyei rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese elmondta: feltehetően a palackból kiszivárgott gáz felrobbanása okozta a szerencsétlenséget.

A 38 éves szülők (… és …) életüket vesztették. Holttestüket 6 óra 40 perckor találták meg a romok között. Két gyermeküket, a 11 éves kislányt és a 13 éves fiút már az éjszaka a móri kórházba szállították. Egyikük vállcsonttörést szenvedett, s kora délelőtt még mindketten sokkos állapotban voltak.

A detonáció következményeként a családi ház szinte romhalmazzá vált, s több szomszédos épület is megrongálódott, az ablakok kitörtek, a tetők megsérültek.

A súlyos robbanás ügyében még tart a szakértői vizsgálat.

A BM Tűzoltóság Országos Parancsnokságától kapott tájékoztatás szerint az eddigi vizsgálatokból kitűnik, hogy a három- szintes ház földszinti garázsában tartott pb-palackokból szivárgott ki a gáz, amely végül is felrobbant. A garázsban ugyanis egy gázüzemű Renault típusú autó volt.

A harmadik szinten tartózkodó gyermekek könnyebb rülést szenvedtek, viszont az első emeleten alvó szülőkre rá- omlottak a falak, s ez halálukat okozta. Holttestük felkutatásához és kimentéséhez a helyszínre hívták a tatabányai nyamentőket is. A robbanás mintegy 80 méteres körzetben okozott sérüléseket más épületekben, ablakokat tört ki, palafedésű tetőket bontott meg.

A tatabányai bányamentők magukkal vittek egy különlegesen idomított, személyek felkutatására kiképzett kutyát is a sajnálatos móri házrobbanáshoz.

A Laci névre hallgató németjuhász miután gyorsan körbejárta az összeroskadt házat, két és fél perc múlva jelezte gazdájának, Suta Istvánnak, hogy embert észlel a romok alatt. A kiképzéseken megtanított, a kutyavezető számára érthető jelzés alapján kezdődött meg a mentés. Két óra alatt távolították el a romokat és pontosan a kutya által mutatott helyen találták meg a szerencsétlen házaspárt a bányamentők és a tűzoltók.

A tatabányai bányákban kiképzett személykereső négylábúak nem először bizonyították be átlagon felüli „tudásukat”. Segítségükkel rendkívül meggyorsítható a mentés. A móri háznál például a kutya bevetésével 100 négyzetméter helyett 2 négyzetméterre összpontosíthatták a mentést. Nagy kár, hogy a Tatabányai Bányák anyagi gondok miatt kénytelen lemondani erről a szolgáltatásról. Ugyanis nem tudja fedezni a kutyaképzés -és tartás költségeit. Ezért átadta, illetve átadja az idomított állatokat a Magyar Vöröskeresztnek.”

Folytatjuk…

 

(Az eredeti cikkben a szülők és gyermekek nevét is szerepeltették.  Kegyeleti okokból mi a neveket kihagytuk – a szerkesztő)

 

Forrás:Library.hungaricana.hu / 24 óra, 1993. március (4. évfolyam, 50-75. szám)  / 1993-03-26 / 71. szám

Írj Te először kommentet "Egy 1993-as móri tragédiáról: “Gázrobbanás Móron – a szülők meghaltak” 1. rész"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*