Hamarosan jöhetnek a minősített fogyasztóbarát bankszámlák?

Népszerű ajánlatok

/Fotó:Pixabay/

Több pénzintézet is vizsgálja a minősített fogyasztóbarát bankszámla bevezetésének lehetőségét.

A minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönök januári indulása kapcsán a Bank360 feltérképezte, milyen fogyasztóbarát termékeket kínálnak jelenleg a nagyobb hazai kereskedelmi bankok és várható-e, hogy indulnak további minősítések megszerzéséért.

Mint ismert, egyelőre három terméknél vezette be a Magyar Nemzeti Bank a fogyasztóbarát jelzést, ami kiszámíthatóságot, biztonságot, egyszerű igénylést és kedvező árazást jelent. Elsőként minősített fogyasztóbarát lakáshitelt, majd minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást, idén januártól pedig minősített fogyasztóbarát személyi kölcsönt tudunk igényelni.

Fogyasztóbarát lakásbiztosítást már öt biztosító kínál: az Union után a Wáberer és a KÖBE biztosításai nyerték az MNB minősítését, majd a Groupama pályázott sikerrel, amiről itt írtunk bővebben, legutóbb pedig a Colonnade Insurance biztosító biztosítása kapta meg jelzést.

A Bank360 elemzői a hitelek kapcsán összegyűjtötték, hogy jelenleg melyik banknál mely fogyasztóbarát kölcsönök érhetőek el, és van-e elbírálás alatt álló pályázatuk, amellyel megszerezhetik a jegybanki minősítést:

Ahogy a gyűjtés alapján is látható, a jelzáloghitelt kínáló bankok közül mostanra szinte mindegyik elérhetővé tette a minősített fogyasztóbarát lakáshitelt. A jegybank hitelezési statisztikái szerint a 2017-es indulástól 2020 májusáig több mint 1 000 milliárd forintnyit folyósítottak a bankok a fogyasztóbarát lakáshitelből közel 80 ezer igénylőnek.

Minősített fogyasztóbarát személyi hitelt (MFSZ) a közlemény megjelenéséig 6 banknál tudnak igényelni az ügyfelek. A CIB Bank, a Sberbank és az Unicredit Bank arról tájékoztatta a Bank360-at, hogy már dolgoznak a pályázaton: az Unicredit tavasszal tervezi kínálni a kölcsönt, a Sberbank ekkor fog pályázni, a CIB Bank pedig a közeljövőre teszi a feltételeknek való maradéktalan megfelelést.

Az MFSZ konstrukcióknak nemcsak árazás és az átláthatósági elvárások tekintetében kell teljesíteniük a jegybank feltételeket, hanem 2021 közepétől lehetővé kell tenni esetükben a száz százalékban online igénylést is.

Ha jelzáloghitel vagy személyi kölcsön igénylését tervezzük, a Bank360 hitelkalkulátoraival már nem csak a minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket hasonlíthatjuk össze a piaci jelzáloghitelekkel, hanem személyi kölcsönök esetében is kalkulálhatunk fogyasztóbarát személyi hitelre.

Felkészülnek a bankszámlák?

Már egy ideje keringtek piaci pletykák arról, hogy a személyi kölcsönök és jelzáloghitelek után a lakossági folyószámlákra is megpályázhatóvá teszi az MNB a fogyasztóbarát minősítést. Ezeket az információkat két bank, az MKB Bank és a Budapest Bank is megerősítették a Bank360-nak azzal, hogy kérdésünkre elárulták: vizsgálják a minősített fogyasztóbarát folyószámla bevezetésének lehetőségét.

Ez abból a szempontból érdekes, hogy a jegybank az eddigi gyakorlat alapján előre jelezte, ha egy területre ki akarta terjeszteni a fogyasztóbarát minősítési rendszert, azonban ez a lakossági folyószámlák esetében eddig nem történt meg.

A Bank360 ezzel kapcsolatban érdeklődött a jegybanknál is. A pénzügyi aggregátor oldal elemzői arra voltak kíváncsiak, hogy mik lesznek a fogyasztóbarát folyószámla minősítés elnyerésének feltételei, mikortól indul a rendszer, valamint, hogy milyen egyéb területekre tervezi az MNB még kiterjeszteni a fogyasztóbarát minősítés elnyerésének lehetőségét, ám a közlemény kiküldéséig a jegybank nem válaszolt a Bank360 kérdéseire.

A Bank360 Kommunikáció sajtóközleménye

Írj Te először kommentet "Hamarosan jöhetnek a minősített fogyasztóbarát bankszámlák?"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*