Ujházi Péter Csákberényben készülő falkompozícióját ajánlja a Szent István Király Múzeum

Népszerű ajánlatok

/Fotó forrása: Köztérkép/Szapet/

Ujházi Péter korábbi alkotásainak a figuráit újragondolva készít kerámiaparafrázisokat Korompai Péterrel. A csákberényi egykori malomépület falára készülő homlokzati falkompozícióról a https://kultura.hu oldalon írtak, ezt ajánlja a Múzeum közösségi oldalán. 

Kortárs a falon, a homlokzaton! – a kultura.hu cikkével ajánlja a Szent István Király Múzeum közösségi oldalán Ujházi Péter Csákberényben, az egykori malomépület együttesére készülő falkompozícióját, egy hamarosan megnyíló új művészeti találkozóhelyen.

Azt írják, hogy a képzőművész korábbi festményeinek fő figuráit gondolta újra és formálta át térbeli alkotássá a kültéri munkához: a Csiga, a Festő és vasutak című festmények és a Megyek Nadapra című tusrajz alapján kerámiaparafrázisok készülnek, 2,5 tonna fagyálló samottos agyagból.

„Ezeket a nagyméretű kerámiaalakokat Korompai Péter keramikusművész udvarán mintáztam egy nyitott fészerben, az ő szakmai együttműködésével.  A harmadik figura számára egy újabb fészert kellett építenie, mert a két nagyobb már nem fért el egy fedél alatt. (…) Miután elkészültem a mintázással, Korompainak úgy kellett feldarabolnia a figurákat, hogy száradás után beférjenek a kemencébe az úgynevezett zsengélésre. Ez után következett a festés, majd a készre égetés. Csak hogy el lehessen képzelni: a legkisebb figura magassága 3,6 méter, a nagyobbé pedig több mint 6 méter, a lépő figura hosszával pedig meghaladja a 8 métert is!” – olvasható a cikkben.

 

Forrás:OKK Fehérvár

Írj Te először kommentet "Ujházi Péter Csákberényben készülő falkompozícióját ajánlja a Szent István Király Múzeum"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*