Több mint kétmilliárd forintból bővítették a Fehérvárcsurgói-víztározó kapacitását

Népszerű ajánlatok

/A Fehérvárcsurgói-víztározó 2013-ban – Forrás:Wikipedia, fotó:Hollófernyiges/

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma 2,124 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból bővítette a Fehérvárcsurgói-víztározó kapacitását, így a hasznos térfogat csaknem kétszeresére nőtt, ami lehetőséget ad az érkező árhullámok biztonságos tárolására.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság csütörtöki közleménye szerint a tározó árvízvédelmi fejlesztésének szükségességét és időszerűségét a Magyarországon 2008-ban megjelent “Nemzeti éghajlat változási stratégia 2008-2025” indokolta, mely szerint az átlaghőmérséklet emelkedése mellett a következő évtizedekben az éves csapadék átlagos mennyiségének csökkenése és a csapadékeloszlás átrendeződése, továbbá a szélsőséges időjárási események gyakoriságának és intenzitásának növekedése várható.

Ennek egyik jele a Séd-Nádor-Gaja vízrendszer vízfolyásain a heves lefutású árhullámok, villámárvizek gyakoriságának növekedése, amely miatt a tározó árvízcsúcs-csökkentő szerepe ismét előtérbe került.

Rámutattak, a fejlesztés a víztározó kapacitását és az üzemi vízszintet úgy emelte, hogy közben az árvízi biztonság nem csökkent. A mostantól rendelkezésre álló többlet vízkészlet 3,1 millió köbméter, amely az egyre szárazabbá váló nyári időszakok során hasznosítható.

A kapacitásnöveléssel összhangban megtörtént a völgyzárógát, a fenékleürítő és a vízlebocsátó műtárgy átépítése, illetve egy új vészárapasztó épült, ennek köszönhetően lehetőség nyílik a tározóban az árhullám visszatartásával a vízkárok megelőzésére, Székesfehérvár tehermentesítésére.

A vízrendszer későbbi, megfelelő szintű üzemeltetéséhez egy korszerű monitoring és üzemirányítási rendszer létesült csapadékmérő, vízszintészlelő állomások kiépítésével, automatizálásával, valamint egy nagy felbontású meteorológiai miniradarral.

-MTI-

 

Írj Te először kommentet "Több mint kétmilliárd forintból bővítették a Fehérvárcsurgói-víztározó kapacitását"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*