Kutyaápolás ősszel-télen – Szakasits Edit móri kutyakozmetikus mester tanácsai

Népszerű ajánlatok

Gondolhatnánk,  hogy ősszel és télen a kutyák bundáját nem kell olyan gyakran nyírni-ápolni, mert biztos jó négylábú társunknak, ha ilyenkor hosszú a szőre, hisz akkor nem fázik meg.

-Igaz ez? – kérdeztem Szakasits Editet, a móri Zöld Kutya Grooming tulajdonosát:

A legkevésbé sem.

A kutya szőre akkor szép és egészséges, ha folyamatosan ápoljuk. A téli időszakban – ahogy a mi bőrünk, hajunk is – sokkal nagyobb odafigyelést és gondozást igényel a hideg-meleg (kint-bent) ingadozása miatt és a fűtés okozta szárazság miatt. A fésülést ilyenkor sem szabad elhanyagolni, a kondicionálás is nagyon fontos a szőrnek és a talppárnákról sem feledkezhetünk el! Ezek otthoni teendők, a napi szintű szőr és bőrápolás a gazdi feladata télen-nyáron. A nyírás is szerves része az ápolásnak, ezt viszont már érdemes szakemberre bízni – legideálisabb, ha ránk  🙂 !

Sokan azt gondolják, hogy télen jó hosszúra megnöveszti a kutyája szőrét, majd tavasszal jöhet a kopasztás… ez nagyon téves útja a szőrápolásnak több szempontból is:

-Mikor a kutya sétál és a szőrtípus megköveteli a ruha viselését, borzasztóan összetapad a kis pulcsi vagy kabát alatt a szőr – és, mivel ruhában van, nem is fázik, ha kezelhető rövidségű a szőre.

-A ruha a legtöbb lakásban tartott kutyának elengedhetetlen, ők picik, közel vannak a talajhoz ami még hidegebb, mint 1-2 m magasságban, könnyen felfázhatnak.

-Az ápolatlan szőr rengeteg egyéb bőrprobléma okozója is lehet – gondoljunk csak bele, ha nem nyúlnánk a hajunkhoz fél évig, mi lenne vele tavaszra – pedig mi viszonylag ritkábban pisiljük vagy kakiljuk le.  🙂

-A trimmelős szőrűeknél télen ugyanúgy mint a többi évszakban nő, érik, majd elhalnak a szőrszálak. Ezt a rendszert megbontani nem lehet, mert tél van, itt még nagyobb törődésre van szükség és a legfontosabb, hogy a rendszeresség itt elengedhetetlen.

-Mire figyeljünk oda leginkább ősszel kedvencünk bundájának és tappancsának ápolásakor?

Én nem tennék különbséget minden évszakban az ápolás szempontjából. Természetes, hogy ahogy jön a hidegebb idő, úgy kell folyamatosan többet foglalkozni a szőrrel és a bőrrel.

-Mit tanácsolsz még télre?

A tél, ahogy már azt említettem, megviseli a kutya bundáját, mancsát. Fontos a fentiek betartása, de ezek mellett a mancsok is nagyobb szerepet kapnak. A hideg kiszárítja a bőrt – a bőr kirepedezik – ez sérülésekhez vezet és az érzékeny mancsok nem tudják ellátni a rájuk szabott feladatot: hogy a kutya járjon rajtuk.

Sokan csak akkor nyúlnak a mancsápoló krémekhez, amikor elkezdik sózni az utakat. Ilyenkor már kicsit késő.  A mancsokat is – ahogy a szőrt – felkészítjük a hidegre, egészségesen, puhán tartjuk és jöhet a só, a jég a mancsok nem sérülnek meg!

 

                                                                                                                   Nagy Pál

 

Fotók:Szakasits Edit saját archívumából

Írj Te először kommentet "Kutyaápolás ősszel-télen – Szakasits Edit móri kutyakozmetikus mester tanácsai"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*