Múltidéző – “Tisztábbak, szebbek lettek Mór utcái és terei”

Népszerű ajánlatok

/Móri látkép 1979-ben – A kép illusztráció/

Talán ma is érdekesek lehetnek Mór 20. századi történetével kapcsolatban az ide telepített ipari létesítményekről szóló régi híradások – mint például ez:

FEJÉR MEGYEI  HÍRLAP

Tisztábbak, szebbek lettek Mór utcái és terei, a lakóházak és középületek külleme is általában előnyére változott. A város egész területén megoldották a háziszemét intézményes gyűjtését, szállítását. A körzet mezőgazda- sági földjeinek művelésében, a kedvezőtlen domborzati viszonyok ellenére előrelépés tapasztalható.

Föllendült a szőlő- és gyümölcstelepítés, a személyi tulajdonú földeket, különösen a zártkerteket határidőre és megfelelő módon művelik.

E tendenciák alapján állapította meg a Fejér Megyei Tanács településfejlesztési. tervgazdálkodási és környezetvédelmi bizottsága legutóbbi ülésén: Mór Város Tanácsának környezetvédelmi tevékenysége az utóbbi 5 évben dinamikusan fejlődött.

Minthogy tovább csökkent a mezőgazdasági rendeltetésű földek nagysága, egyre nagyobb a jelentősége a meglévő területek hasznosításának. Ezt segítik az évente, rendszeresen megtartott tavaszi és őszi határszemlék. Az erózió káros hatásainak csökkentését szolgálja a meliorációs tevékenység, amely a megyei programmal összhangban történik.

Gyorsabb ütemű előrehaladás, a nagyobb anyagi ráfordítás mellett akkor érhető el, ha az üzemek, intézmények összefogásában rejlő lehetőségeket még inkább kihasználják. Ami a város belterületét illeti: felülvizsgálják Mór  általános rendezési tervét, hogy a településfejlesztéshez szükséges területfelhasználás minél optimálisabb legyen.

Jelentősen javult Móron az ivóvízellátás 1984-ben, amikor megépült a Balinka —Mór összekötő vezeték- rendszer, és a bányánál az új kiemelőmű. A szennyvíz- kezelés terén egyelőre kedvezőtlen a helyzet — lakossági hozzájárulással és társadalmi munkával, tanácsi támogatással már megtették az első lépéseket a megfelelő szennyvízhálózat kiépítésére.

Az ipari jellegű vízszennyezés megelőzésére az utóbbi években jelentős erőfeszítések történtek: az Ikarus móri gyáregysége méregtemetőt, szemétlerakóhelyet alakított ki, az üzemi szennyvízkezelő rendszerek is kiépülték.

A település lakossága fontosnak tartja környezetének védelmét. Ezt bizonyítja: évről évre emelkedik a társadalmi munkaakciókban
résztvevők száma, és munkájának értéke. A közterületek tisztaságának megőrzéséért és a parkosítás ütemének gyorsításáért szervezett akciók jelentősen segítették Mór városképének kedvező változását, a kellemesebb lakóhelyi környezet megteremtését.”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Tolna Megyei Népújság, 1986. június (36. évfolyam, 128-152. szám)   / 1986-06-25 / 148. szám

 

Kiemelések tőlem – a szerk.

 

Írj Te először kommentet "Múltidéző – “Tisztábbak, szebbek lettek Mór utcái és terei”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*