2700 éves leletek a Károlyi-kastélyban Fehérvárcsurgón

Népszerű ajánlatok

/Fotó:OKK Fehérvár/

Szerdától látogatható a régészeti tárlat. Tudományos jelentőségű, látványos ősrégészeti leleteket állítottak ki a Károlyi Kastélyban: a Kr.e. 7. századból származó tárgyak a kastély egykori vadasparkjának a halomsírjaiból kerültek elő. A látogatók a Hallstatt kultúrát képviselő kincsek közül találkozhatnak például grafit díszes, geometrikus mintájú díszkerámiával, vas lószerszámokkal, lándzsákkal, bronzból készült fibulával és ékszerrel is.  

Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban – megnyílt Fehérvárcsurgón, a Károlyi Kastélyban az állandó régészeti kiállítás: 2700 éves, korai vaskori izgalmas és látványos leletekkel, amelyek az eresztvényi erdőbeli halomsírokból származnak.

A megnyitón megjelenteket Károlyi Angelica grófnő, a kastély kulturális programjainak az igazgatója köszöntötte, majd a kiállítást a kurátor, dr. Jungbert Béla, a feltárás egyik vezetője nyitotta meg, a feltárás történetéről és a leletanyagról szóló előadásával. Köszönetet mondott a Károlyi József Alapítványnak és a kastélynak, hogy otthont ad a kiállításnak, továbbá köszönetét fejezte ki a Szent István Király Múzeumnak, hogy kölcsönadta a régészeti anyagot a bemutatásra. „Ez nemcsak egy egyszerű régészeti anyag: bizonyos értelemben ez a leletanyag hazajött. Miután a Károlyi grófi kastélyhoz tartozó vadasparkban – ami ide néhány kilométerre van – található az a korai vaskori halomsíros temető, amelyet sajátságos körülmények között sikerült feltárni 1983-tól kezdődően.” – fogalmazott.

A feltárások alapján kiderült, hogy a leletek a hallstatti kultúrát képviselő, földvárszerűen erődített telepeken élő népesség vezető rétegének a temetkezési helyéről kerültek elő. A kilenc sírhalomból álló temetőben a halmok egy-egy halott hamvait és tárgyait rejtették; a fa sírépítményből több temetési rítuselemet tudtak rekonstruálni. A tárlatban láthatunk többek között grafit díszes fekete és vörös-fekete geometrikus mintájú díszkerámiát, kézzel formált cserépedényeket, vas zablákat, vésőket, baltákat, vaskardot, lovat ábrázoló díszítéssel elkészített, lómotívummal díszített bronz tálat vagy a női sírból előkerült nyakláncot, ruhadíszeket. A szakemberek azonosítottak áldozati étel- és italmaradványokat, így rekonstruálhatóvá vált egy korabeli halotti tor is.

Forrás:OKK Fehérvár

Írj Te először kommentet "2700 éves leletek a Károlyi-kastélyban Fehérvárcsurgón"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*