A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai a vadbalesetek elkerülése érdekében

Népszerű ajánlatok

/A kép illusztráció/

Vadbalesetek szempontjából az ősz az egyik legveszélyesebb időszak a közlekedésben. Ezen évszakban főként hajnalban és alkonyat idején indokolt a fokozott óvatosság, mivel ilyenkor aktívabbak az őzek, szarvasok. A balesetek elkerülése érdekében, különösen a vadveszélyt jelző táblákkal ellátott útszakaszon, érdemes a megengedett sebességnél is jóval lassabban, körültekintően közlekedni. Ajánlott a nagyobb követési távolság tartása és az út menti környezet folyamatos pásztázása haladás közben. Még a legóvatosabb vezetés mellett is megtörténhet a baj.

Az állatok általában nem egyedül, hanem csoportosan járnak. Viselkedésük kiszámíthatatlan. Előfordul, hogy nem mozdulnak, de az is lehet, hogy váratlanul kiszaladnak az útra. A fényszóró hatására nem biztos, hogy észlelik az érkező járművet, ezért hangjelzés adása segíthet nekik.

Amennyiben hirtelen nagytestű vad kerül a gépkocsi elé, ne rántsák félre a kormányt, még akkor sem, ha így az állatot elütik! Vészfékezzenek, és adjanak hangjelzést! Útmenti fának, vagy szemben közlekedő járműnek csapódva sokkal súlyosabb sérüléssel járó baleset következhet be. Ha van elég idő a járművet lefékezni, meg kell várni, amíg az állat átkel az úton. Számítani kell több állat felbukkanására is.

Amennyiben megtörtént a baleset, értesítsék a rendőrséget! A rendőrök tájékoztatják a helyi vadásztársaság munkatársait az esetről, rögzítik a baleset körülményeit, és felmérik a keletkezett károkat. Az ütközés után kapcsolják be a gépkocsin az elakadásjelzőt, vegyenek fel láthatósági mellényt és tegyék ki a jármű mögött megfelelő távolságban a fényvisszaverő háromszöget! A megsérült vadat ne közelítsék meg! A vadásztársaság gondoskodik az állat elszállításáról. Amennyiben elhullott állatot látnak az úton, tegyenek bejelentést a 112-es díjmentes segélyhívó számon.

… hogy mindenki hazaérjen!

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság  közleménye

Írj Te először kommentet "A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsai a vadbalesetek elkerülése érdekében"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*