Állandó régészeti kiállítás nyílik a fehérvárcsurgói kastélyban

Népszerű ajánlatok

Állandó régészeti kiállítás nyílik szerdán Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban címmel. A tárlat anyagát a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött 2700 éves, mind tudományos szempontból, mind látványosságban kiemelkedő leletek adják.

Fehérvárcsurgón, a Károlyi Kastélyban állandó régészeti kiállítás nyílik Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban címmel szeptember 16-án, szerdán 18 órakor.

A tárlat anyaga a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből állították össze: olyan korai vaskori, Kr.e. 7. századból származó izgalmas és látványos leleteket nézhetnek majd meg a látogatók, amelyek az eresztvényi erdőbeli halomsírokból származnak.

A kiállítás kurátora, dr. Jungbert Béla a Múzeum blogjában olvasható interjúban elmondta, hogy kiemelkedő tudományos jelentőségű ősrégészeti anyagról van szó, ami a kastély egykori vadaskertjében található lelőhelyről került elő. A halomsírok feltárást 1983 után kezdték meg, miután sírrablók bolygatták meg a temetőt.

A különleges leletek a vaskori Hallstatt kultúrát képviselik, köztük grafit díszes fekete és vörös-fekete geometrikus mintájú díszkerámiával, kézzel formált cserépedényekkel, vas lószerszámokkal, lándzsákkal, bronz ruhadíszekkel, bronz fibulával, nyaklánccal.

Ezenkívül áldozati étel- és italmaradványokat is azonosítottak, illetve az egyik urna mellett elhelyezett egyik kisebb edényben megtalálták a bor valamennyi nem illó alkotórészét.

Forrás:OKK Fehérvár

Írj Te először kommentet "Állandó régészeti kiállítás nyílik a fehérvárcsurgói kastélyban"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*