“Mór nem elsőrendű uticél…” – Műemléki kalauz 1975-ből

Népszerű ajánlatok

/Fotó: A ncos kastély 1975-ben – Forrás:Library.hungaricana.hu/Tolna Megyei Népújság, 1975. március (25. évfolyam, 51-76. szám)  / 1975-03-13 / 61. szám/

Talán ma is érdekesek lehetnek Mór 20. századi történetével kapcsolatos régi híradások – mint például ez 1975-ből:

“…Sorozatunkban olyan műemlékeket, látnivalókat mutatunk be, amelyek közelében rendszerint elmennek a hétvégi kirándulók, vagy azok, akik szabadságukat töltik, arra azonban ritkán jut idejük, hogy meg is tekintsék őket. Ezek a művészeti, irodalmi emlékek legtöbbször nem szerepelnek az idegenforgalmi kalauzokban, pedig maradandó élményt jelentenek a látogatóknak.

Útitervek, úticélok

Műemléki kalauz

Mór

Mór nem elsőrendű uticél, s akinek a községen visz át az útja, nem is ok nélkül, a móri borra gondol csak.

De aki Székesfehérvár érintésével Móron át megy Győrbe vagy Tatára, jól teszi, ha egy kis időt szentel történelmi emlékeinek. A központban néhány szép klasszicista és romantikus lakóház található (Dózsa Gy. út 3. és 6, Bajcsy-Zsilinszky u. 2, 6, 7, 10, 26, A Kapucinus tér, a Marx tér néhány épülete).

Rendkívül jelentős a központban álló úgynevezett Láncos kastély, mely az előtte álló lánckerítésről kapta nevét A Luzsénszky család építtette a XVIII. század végén. Egy emeletes, 16 ablakos épület, vörösmárvány kapukkal Ugyancsak vörösmárvány triglifes erkélyét három páros oszlop tartja.

A magyar barokk kastélyépítészet nagyon szép emléke a közelében álló úgynevezett Lamberg kastély, amit Fellner Jakab épített a XVIII. század második felében. Egy emeletes, l+3-f-3-}-3+l tengelyes, közép- és oldalrizalittal. A kerti kapun barokk vázák láthatók. Jelenleg restaurálják.

A többször átalakított egykori kapucinus templom oltárképét Baumgartner Norbert festette (XVIIL század). Nagyon szép a jobb oldali falon lévő faragott oltár és a felette lévő oratóriumablak. A templom előtti téren a XVIII. századból való Nép. Sz. János szobor, ugyanebből az időből Sz. Sebestyén és egy Flórián 1844-ből.

A volt kapucinus templom melletti utcán könnyen elérhetők a móri hegyek, ahol számos borospince is található.

Megközelítése: Székesfehérvártól a 81-es úton 23 kilométer. Szekszárdról a reggeli székesfehérvári autóbuszhoz közvetlen vonat csatlakozik.

Gépkocsival utazók útba ejthetik Csókakő várát, ahova a móri útról rom kilométeres bekötő út vezet.

cs.

Fotó: Gottvald”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Tolna Megyei Népújság, 1975. március (25. évfolyam, 51-76. szám)  / 1975-03-13 / 61. szám

Írj Te először kommentet "“Mór nem elsőrendű uticél…” – Műemléki kalauz 1975-ből"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*