400 szájmaszkot varrt egyedül a móriaknak

Népszerű ajánlatok

Móron – az ország megannyi más településéhez hasonlóan – többféle  nagyszerű kezdeményezés volt/van a koronavírus-járvány elleni védekezésben.

Itt a városban is fogtak már össze vállalkozók és civilek azért, hogy mindenhová jusson szájmaszk, végzik a dolgukat az Önkormányzat és intézményei, a Családsegítő Alapítvány – és nyilván lehetne még sorolni.

Ezúttal azonban olyan emberrel beszélgettem, aki úgy döntött, (néhány segítő barátja, szomszédja közreműködésével)  közel egy hónapja, ideje nagy részében – saját elhatározásából – segít annak, akinek tud – ingyenesen. Mert adni jó.

Egy ismerősöm hívta fel figyelmemet a Móron élő Grüll Ágotára.  Felhívtam, ezeket tudtam meg tőle:

A koronavírus megjelenése óta saját textiljeiből, később mások által felajánlott alapanyagból az utóbbi három hétben 400 maszkot varrt meg egyedül, s adott oda önzetlenül idős embereknek, kisgyerekes családoknak, krónikus és akut betegeknek, szomszédainak…

Kiderült, hogy – kényszerű otthonléte alatt – napi 10-12 órát áldozott rá: a varráson túl elment családokhoz, osztotta ki ezeket a fontos védőeszközöket.

Hogy csinálta? Általában hajnali 4-kor kelt, szabott, aztán 7 óra körül már a varrógépnél ült – úgy este 8 óráig.  Közben egy gyors ebéd elkészítése, elfogyasztása még belefért az idejébe.  Sőt: közben Facebookon keresett olyanokat, akiknek szükségük volt rá.

Egyedi kivitelben készítette/készíti a többször használható, mosható-fertőtleníthető szájmaszkokat: varrt pl.  gyerekeknek valót, terepszínűt, és sorolhatnánk.  Jó ismerősökön, rászorulókon kívül ingyenesen kaptak tőle ismerős kisvállalkozók, olyan üzletek dolgozói, ahová vásárolni jár.

Külön megkért rá, írjam le: jó néhányan voltak – piaci árus, magánszemélyek (idősebbek, fiatalabbak),  akik textilanyaggal  (ágyruhából, lepedőből…), a maszkba való gumival segítették tevékenységét. Akadt olyan nyugdíjas, aki a gumikat vagdosta. Köszöni nekik!

Mások adakoztak azért, hogy az imént említett gumikat meg tudja vásárolni. Mint mondta, épp aznap kapta meg új rendelését postán, mikor beszéltünk.

Nem szeret szerepelni. Ezért még azon is gondolkodott, megjelenjen-e egyáltalán ez az írás róla. Így aztán nem meglepő, hogy erre is megkért: fénykép ne legyen róla ebben az írásban, inkább néhány szájmaszk.

Ezekben ugyanis nem csak az ő munkája van, hanem számos segítője által biztosított alapanyag és segítség is.

 

Fotók: Grüll Ágota Facebook oldala

Írj Te először kommentet "400 szájmaszkot varrt egyedül a móriaknak"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*