A legjobbak között a móri Paulus Molnár Borház az Országos Syngenta Borversenyen

Népszerű ajánlatok

A borágazat számára emlékezetes év volt a tavalyi, hiszen szélsőséges időjárási körülmények közt kellett megvédeni a szőlőültetvényeket, ennek ellenére kiváló borok születtek – hangzott el a XIX. Országos Syngenta Borverseny díjátadóján csütörtök este Siófokon.

Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere elmondta, hogy tavaly az országban mintegy 400 ezer tonna szőlő termett 65 ezer hektárnyi területen. A 2019-es év időjárása eltért a sokéves átlagtól; a május több fokkal hidegebb, a június pedig melegebb volt. Ráadásul a május lett az évtized legcsapadékosabb hónapja, kritikus időszakot hozva a növényvédelemben. A szőlőperonoszpóra meghatározó kórokozóvá vált, terméskiesést eredményezve.

A XIX. Országos Syngenta Borversenyen 313 fehér-, 155 vörösbor, valamint 87 rozé mérettette meg magát. A szőlészetileg nehéz év ellenére sokan neveztek és kifejezetten jó eredményeket értek el a 2019-es borokkal.

A verseny díjátadó rendezvényén Nyitrainé Sárdy Diána egyetemi docens, a Szent István Egyetem Borászati Tanszékének vezetője, a zsűri elnöke elmondta, hogy a versenyre az ország valamennyi borvidékéről minőségi borok érkeztek. Az 555 borból 307 készült tavalyi szüretelésű szőlőből, amelyek közül 44 kapott arany, egy nagyarany és kettő SynVino elismerést.

 A legjobbaknak járó SynVino-díjakat a tokaji Csubák Családi Pincészet 2013-as Tokaji Eszenciája, a villányi Koch Csaba Vinart Pincészet 2015-ös Villányi Csanád Cuvée-je, a móri Paulus Molnár Borház 2019-es Gold Olaszrizlingje és a kunsági Szentpéteri Borpince Kft. 2019-es Néró Roséja kapta a borverseny siófoki díjátadó gáláján.

Nagyaranyat a tokaji borvidék négy bora érdemelt ki. A zsűri rajtuk kívül 98 arany, 316 ezüst, 125 bronz minősítést adott át, 8 termelő pedig oklevelet kapott.

A borversenyt minden évben megrendező Syngenta több mint 90 országban van jelen. Magyarországon vezető szerepet játszik a szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában és forgalmazásában, valamint zöldségvetőmagok nemesítésében, forgalmazásában.

-MTI-

Írj Te először kommentet "A legjobbak között a móri Paulus Molnár Borház az Országos Syngenta Borversenyen"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*