Egy elhivatott móri házorvos: Dr. Nagy Lenke, aki kirándulni hív, szűréseket finanszíroz…

Népszerű ajánlatok

(fotó: Dr. Nagy Lenke saját archívumából)

Nap mint nap hallunk az egészségügy problémáiról. Az itt dolgozók (orvosok, ápolók…) maguk is gyakran vallanak a megbecsülés hiányáról, fásultságukról. Mi magunk – tisztelet a kivételnek – keveset törődünk egészségünkkel… Ebben a helyzetben hallottam egy móri háziorvos ritkaságszámba menő módszereiről, ötleteiről: ingyenes szűrések, kirándulás páciensekkel… Hát persze, hogy megkerestem !

Névjegy:  

Dr. Nagy Lenke  belgyógyász-, foglalkozás egészségügyi szakorvos, mentálhigiénés szakember, relaxáció oktató és dohányzás leszoktató terapeuta.

2 éve háziorvos (Mór 6.sz. körzet) szakvizsgát 3 éven belül fogok tenni.

Cím: Magyaralmás Tel.:  70/26-20-977

Nyilvános internetes oldala:   www.kekfuzfa.hu

Háziorvosi rendelő Facebook oldala:www.facebook.com/pages/MórHáziorvosi-rendelő-Dr-Nagy-Lenke

Rendelési hely(ek), idő(k):  háziorvosi rendelő (főállás):

Hétfő-Szerda-Péntek:12.30 -16.00-ig

Kedd-Csütörtök: 8.00 -11.30-ig

magánrendelés: Mór, Álmos vezér u.2.

Csütörtök: 16.00 -17.30-ig

Engedjen meg először néhány kérdést Önről, mint magánemberről:

– Bemutatkozna néhány gondolattal ?

–  Kicsit több lesz!! Nem baj???  1965-ben Zircen születtem, egyszerű szülők  3. gyermekeként.

Egy abszolút friss eseményt hadd osszak meg az olvasókkal: Édesapámról el kell mondjam azt az igazságtalan rettenetet, hogy 17 éves korától 26 éves koráig Szibériában volt hadifogoly, túlélte… Hazajött, később a TSZ-ben, majd bányászként dolgozott, tisztességgel felnevelte 3 lányát !  1 éve halt meg.

Az Ő és még 9 elhurcolt társa emlékére állítottunk Csetényben emlékművet 1 hónappal ezelőtt, 2015. április 18-án elhurcolásuk 70.évfordulójára.

Édesanyám háztartásbeli  – Istennek hála 80 éves és jó egészségnek örvend.

Általános iskolai tanulmányaimat szülőfalumban – Csetény –  végeztem. Középiskolába Budapestre jártam a Bókay János Eü. Szakközépiskolába. 1989-ben végeztem Budapesten a Semmelweis OTE Általános Orvos Karán. 10 évig voltam ugyanitt kollégista. Nagyfokú önállóságra nevelt, hasznomra vált.

1989 őszén Mórra kerültem a Dr. Pozsgai Zoltán vezette  jó hírű belgyógyászati osztályra (kollégája voltam többek között – egy korábbi riportjukban bemutatott – Dr. Székely András Imrének, tőle sok szakmai dolgot tanultam).

1991-ben férjhez mentem. Magyaralmásra költöztem, azóta is ott élek. Férjem Pap Tibor gazdasági mérnök, üzletkötő. Fiúnk, Tibor 23 éves ELTE germanisztika szakon mesterképzésre jelentkezett idén, Adél lányunk 19 éves, első éves joghallgató szintén az ELTE-n.

1998-tól 2011-ig is Móron dolgoztam, bár nem annyira “szem előtt”: az AFL Hungary-ban üzemorvosként. Akkori főnököm Dr. Pálffy István volt, akitől precizitást, következetességet “szolgáltatói” magatartást és szakmai alázatot tanultam. 2011-től Székesfehérváron Dr. Madácsy László gastroenterologiai magánklinikájának munkáját segítettem belgyógyászként.

2013-ban tértem ismét vissza Mórra immár körzeti orvosként. Magánrendelésemen elsősorban autogén tréninget/relaxációt oktatok, segítő beszélgetéseket folytatok és igény szerint dohányzásleszoktatást végzek.

(a magánrendelő – Mór, Álmos vezér utca)

–  Mór környékéről származik, a városban dolgozott – dolgozik, a közelben él.  Soha nem vágyott el innen ? 

Ahogy korábban mondtam, Csetényből származom. Azt mindig tudtam, egyetem után nem akarok Budapesten maradni, így amikor munkát kerestem, főként a környékbeli városok kórházába pályáztam. Gyakorlatilag mindegyikbe felvettek volna, de – ma is tisztán emlékszem, hogy amikor Móron rákanyarodtam a Dózsa György útra, egy különös szívdobbanást éreztem.

Ekkor dőlt el a sorsom… Mórt választottam…  A belgyógyászati osztályon 7 férfi kolléga közé kerültem, egyedüli orvosnőként.

–  Vannak kedves helyei a környéken ? 

Gyermekkoromban csak az iskolával jártam túrázni. Már jócskán felnőttként fedeztem fel a környéket. Szerencsére túrakedvelő barátaink vannak, illetve sokat túrázunk a magyaralmási református egyházzal is.

A Bakonyban a római fürdőre vissza-vissza járunk, gyakran részt veszek a tél végi Vincézés – pincézés túráin Csókakő-Csákberény-Csókakő útvonalon.

A Gaja-völgy örök szépségű és kihagyhatatlan.  Móron szeretem  a parkot, főleg mióta megszépült. Sokszor csak úgy üldögélek ott, nézem a járókelőket. A sok esztétikus odú látványa a fák tetején mindig megmelengeti a szívem.

–   Szereti a móri borokat, helyi ételeket ? Van közülük kedvence ?

Az idei évet kivéve szinte mindig részt vettem a móri borversenyen, mint vendég.  A borok közül én az édes borokat kedvelem. A Jégbor és a Móri Ezerjó töppedt szőlőből készült fehér bor… mennyei !

– Szép hivatást választott.  Honnan az indíttatás, családi vagy egyéb?

A mi családunkban senki nem volt orvos.  8. osztály közepén fogalmam sem volt hova tovább ?  Szüleim javaslatára mentem egészségügyi szakközépiskolába. Ott aztán annyira jól tanultam, hogy az iskola igazgatónője behívatta a szüleimet a 4.év vége felé, megkérdezte, hogy ha tudják vállalni még évekig a taníttatásomat, besegítenek az orvosi egyetemre.

Szerintük megállnám ott a helyem. Nagy szó volt ez annak idején: szakközépből egyetemre menni.

– Miért választotta épp a belgyógyászatot, háziorvostant ? Milyen hosszú szakmai tapasztalattal rendelkezik ezen a szakterületen?

Kézügyességet igénylő pálya szóba sem jött. Én a gondolkodós szakmákat szerettem. A belgyógyászat azért vonzott, mert abban egyben kell látni az EMBERt, nem egy részletét, nem egy szeletkéjét, nem csak egy szervét.

Tulajdonképpen 25 éves szakmai tapasztalat áll mögöttem.

–  Mikor kezdte háziorvosi rendelését Móron ?  Hogy emlékszik vissza a kezdetekre, milyen pozitív vagy negatív emlékei vannak az első időszakról ?

2013.jún. 1-én vettem át a körzetet. Kirívóan pozitív vagy negatív élményem nem volt. Szépen csendben elkezdtem dolgozni. Ahogy telt az idő, fokozatosan kisebb-nagyobb változtatásokat vezettem be. Ismerkedem az emberekkel… tesszük a dolgunkat.

Dr. Nagy Lenke háziorvosi rendelőjében, asszisztenseivel  

–  Úgy tudom, Ön saját költségén szervezett már – nem egy alkalommal – különböző szűréseket. Ez elég ritka. Mesélne erről?

Ezt az ötletet  AFL-ből hoztam magammal. Ott bevált gyakorlat volt, hogy évente egyszer végeztünk a dolgozók között valamilyen szűrést.

A szűrés – érthetőbben a betegség időbeni kiszűrése, felfedezése – nagyon fontos dolog !!!  Életet  menthet ! Fontosnak tartom, hogy ne csak beszéljünk a szűrések fontosságáról, hanem cselekedjünk is, teremtsük meg a szűrések lehetőségét !!!!

S ami legalább olyan fontos,  hogy mi  magunk is mutassunk példát (Én ebben az évben töltöttem be az 50. évemet és megfogadtam, hogy ezt az évet arra áldozom, hogy megcsináltatom  az összes ellenőrző vizsgálatot. Mára a labortól, szemészettől kezdve  a mammográfián keresztül a gyomor-vastagbél tükrözésig mindenen túl vagyok!).

Sürgősen szemléletváltásra van szükség a társadalomban. Az embereknek végre változtatni kell a  gondolkodásmódjukon, hogy ne struccpolitikát folytassanak : “ha nem tudom nem fáj” mert, ha nem mernek szembe menni  a problémával, és félelemből nem járnak szűrővizsgálatra bizony nagyon fog fájni a végeredmény !

Ez  a mentalitásváltás több évet/évtizedet fog igénybe venni, de remélem terjedni fog mert csak így van esély a korai felismerésre és a gyógyulásra, legyen szó bármilyen betegségről.

2014-ben csontritkulást szűrtünk, idén 2015-ben férfiaknak prosztatát (PSA) ujjbegy vérből, illetve nőknek emlő önvizsgálatot tanítottam, s már a jövő évi tervem is alakul az agyamban, valószínűleg anyajegy (melanoma) szűrést csinálunk bőrgyógyász szakorvos bevonásával.

Dr. Nagy Lenke háziorvosi rendelője

–  Arról is értesültem (az imént pedig említést is tett róla), hogy az egészség és az ismerkedés jegyében egy közeli időpontra erdei túrát is szervez betegeinek a Vértesben.  Ilyesmiről sem hallottam még, de nagyon tetszik !  Erről is mesélne?  

Nagyon jól informált!!! Pedig még csak a héten hirdettük meg a rendelői FB. oldalunkon. Csákberénybe az újonnan kiépített tanösvényre invitálom a praxishoz tartozókat e hét végén, szombaton. Kerüljünk kicsit közelebb a természethez,  illetve egymáshoz!  Ismerkedni, friss levegőn lenni, beszélgetni, nevetni.

Remélem  többen csatlakoznak! (Ha még azt is tudná, hogy őszre egy praxis bált szeretnék szervezni!      Fontosnak tartom,hogy a betegeknek ne csak a testével a lelkével is foglalkozzunk, ha időnk van rá és persze ha a páciens engedi. A tánc az egyik legjobb természetes relaxációs módszer!)

–   Végül: milyen általános tanácsai vannak egészségünk megőrzése érdekében ? 

–   Amint mondtam a szűrés fontossága. A fiatalság nem véd  a betegség ellen. Akármilyen fiatal is valaki, és még ha egészségesnek is érzi magát, MINDENKINEK szüksége van a szűrésre (labor – szív érrendszeri rizikófaktorok szűrése -, vérnyomás mérés, tüdőszűrés, nőgyógyászat, mammográfia, szemészet, széklet vér szűrés, férfiaknak – prostata – PSA szűrés stb.)

Ha első lépésként csak ezt az egyet magukévá/szívügyüké tennék az emberek és rendszeresen, önként eljárnának ellenőrzésre már nagyot lépnénk előre a betegségek megelőzésében és a bajok korai felismerésében.

Azt szoktam mondani: az autóinkat évente szorgalmasan elvisszük ellenőrzésre. A tárgyaknak “jár” ez a törődés ????  Önnek/Nekünk EMBEREKNEK, akik egyszeriek és megismételhetetlen lények vagyunk ezen a világon, egyediek a 7 milliárd ember között  nekünk  nem ??

Törődjünk  tehát többet egészségünkkel!! Legyünk Magunknak fontosak, szánjunk erre életünkből  1-2 évente az eddiginél kicsivel több időt !

A ma cselekedetei (pl. szűrések, sport, stressz mentesítés), jövőbeli egészséges életünk záloga lehet !

 

                                                                                          Nagy Pál

 

A riport 2015. májusban készült – a szerk.

1 komment a "Egy elhivatott móri házorvos: Dr. Nagy Lenke, aki kirándulni hív, szűréseket finanszíroz…"

  1. Drága Doktornő!
    Gratulálok sikeres életútjához, örülök, hogy
    páciense lehetek.Köszönöm lelkiismeretes munkáját, amelyhez továbbra is jó erőt és egészséget kívánok Tiszteletteljes szeretettel Kovács Gyula

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*