Móri és bodajki értékkel is bővült a Fejér Megyei Értéktár

Népszerű ajánlatok

/A képen a Móri-árok egy részlete/

A Fejér Megyei Közgyűlés idei utolsó ülését tarja 2019. december 12-én csütörtökön Székesfehérváron.   A Közgyűlés honlapján (fejer.hu) közzétett napirend és nyilvános előterjesztések között szerepel a Fejér Megyei Értéktár Bizottság beszámolója is. Ez utóbbiban olvasható, hogy a II. félév folyamán 5 új értéket vettek fel a Fejér Megyei Értéktárba.

Ezek között van a “Daru Péterné tojásfestő munkássága (Bodajk)”, valamint “Wekerle Sándor személyét és tevékenysége (Mór)”.

Ezt írják róluk – idézzük:

“Daru Péterné tojásfestő munkássága (Bodajk)

Daru Péterné már 12 éves korában egy híres fazekas családnál kezdte el a korongozást és az írókázás fortélyainak elsajátítását. 1968-tól a hódmezővásárhelyi majolika gyárban volt gyakorlaton, majd porcelánfestő szakmunkás vizsgát tett. Az 1980-as években kezdett a tojásdíszítéssel foglalkozni, de bútorokat és képeket is megfestett hódmezővásárhelyi népi motívumokkal. A népi motívumokat saját arculatára formálta, amit a ruhafestékkel alapozott tojásra fogvájóval és speciális folyadékkal fest rá.
A népi motívumok mellett régi hagyományokat, szokásokat és mesterségeket is megörökít tojásfestményein, de tájképeket is szívesen ábrázol. Kedvenc témái a jellegzetes magyar tájak, mint a Balaton vagy a puszta. Kedvenc témái közt szerepelnek még az egyházi témák. Több, mint 25 éve „leghűségesebb” résztvevője az MKA Betlehemi Jászol kiállításnak, már öt alkalommal a római „100 Jászol” pályázat kiállítói közt is szerepelt.

Bodajkra költözése új lendületet adott alkotói tevékenységének. 2008-ban megfestette a település nevezetességeit, melyeket a településnek adományozott. Ettől kezdve egyre többen megismerték munkásságát, fokozatosan aktív tagjává vált a bodajki kulturális és művészeti életnek. Megihlette őt a helyi zarándokhely szellemisége, ami vallásos témájú alkotásaiban is tükröződik. Munkássága elismeréseként a Vatikáni Magyar Nagykövetség meghívására 2018-ban lehetősége nyílt személyesen átadni alkotását Ferenc pápának.

– Wekerle Sándor személyét és tevékenysége (Mór)

Miniszterelnökségének idején és támogatásával számtalan újítással járult hozzá Magyarország gazdasági fejlődéséhez, fellendüléséhez. Ebben az időszakban – támogatásával – épült fel Móron a községháza, a takarékpénztár épülete. A korszak meghatározó politikusa volt, méltán lehet rá mindenki büszke megyei szinten is.”

Forrás:fejer.hu

Írj Te először kommentet "Móri és bodajki értékkel is bővült a Fejér Megyei Értéktár"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*