Mór és környékbeli települések is csatlakoztak az Országfásítási Programhoz

Népszerű ajánlatok

/Fotó:OKK Fehérvár/

November elején indult el az Agrárminisztérium Országfásítási Programja. Az ősszel kezdődött ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. Az állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramjának célja az erdőgazdálkodási tevékenységre és a klímavédelemre való figyelemfelhívás mellett az erdőterület közvetlen növelése is. A fásítást ösztönző programra a szaktárca a Vidékfejlesztési Program módosításával ad támogatásokat.

Az erdőtelepítési támogatásokat 80-130 százalékkal növelték meg, valamint a tárca 500 millió forintos keretösszeggel új felhívást tett közzé önkormányzatok és civil szervezetek számára, amelynek keretében a pályázók az Országos Erdészeti Egyesület szakmai támogatásával települési szintű faültetések, utcafásítások, közpark-fásítások megvalósításához igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást.

Az országos jelentőségű programhoz természetesen csatlakozott hat Fejér megyei település és Székesfehérvár is. A program Székesfehérváron a Petőfi Sándor parkban három facsemete jelképes elültetésével vette kezdetét a térségben, amelyet dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár, dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Majoros Gábor, a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója ültettek el.

Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a megyeszékhely mellett az egész megyében kiemelt feladatnak tekintik a klímavédelem terén tett azon lépéseket, amelyekkel a közös jövőt tudják szolgálni. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az előző ciklusban létrehozott első Fejér Megyei Éghajlatváltozási Platform, amely a klímaváltozásból adódó kihívásokra keresi a válaszokat.

Ahogy az elnök elmondta, a platform az egyik válasza az erdősítés, ezért is tartották fontosnak, hogy Székesfehérvár mellett további hat település: Alsószentiván, Baracs, Balinka, Iszkaszentgyörgy, Mór és Pusztavám is részt vegyen az országos programban.

Forrás:OKK Fehérvár

Írj Te először kommentet "Mór és környékbeli települések is csatlakoztak az Országfásítási Programhoz"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*