Mór történetéből: hol voltak évszázadokkal ezelőtt a temetők?

Népszerű ajánlatok

/a Magyar templom és a Kapucinus templom régen/

Mór történetének egyes korszakaival, az “őslakos” móriak, illetve a Mórra évszázadokkal ezelőtt betelepített német lakosság életével, szokásaival, mindennapjaival több alkalommal foglalkoztunk. Mindezek azonban szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak…

“Azt, hogy hol volt Mór első temetője, biztosan már nem tudjuk.
Elképzelhető, hogy a török idők előtt és alatt az akkori egyetlen templom, a mai Magyar templom köré temetkezett a kis falucska lakossága, ahogyan ez akkoriban szokás volt.
Ezt régebben a földrengések miatt leomló támfalak mögött, vagy újabban a vízvezetékcsövek lefektetése során előbukkant sírok is igazolják.
Egy 1753. évi püspöklátogatás jegyzőkönyvében ez olvasható: „A templom temetővel van körülvéve”, egy 1779. évi pedig így ír: „A falunak temetője a Magyar templom mellett és a falun kívül van. Előbbi használatát a király betiltotta.”
Ugyancsak temető volt a Kapucinus templom mellett is, melyet egy 1818. évi jegyzőkönyv így ír le: „A templomot fal veszi körül, mögötte kapucinusok vannak eltemetve.”
Egyéb forrásból tudjuk, hogy ezt a temetőt 1749-ben áldották meg. Utoljára 1800-ban használták.
Az előbbi jegyzőkönyv említi azt is, hogy a „falun kívül két temető van, az egyiket 1695-ben, a másikat 1794-ben létesítették”.
Előbbi a mai Martinovics utca és Zrínyi utca eleje közötti dombon feküdt, melyet térképünkön a 952 és 954 szám alatt találunk meg.
Egyik nyilvánvalóan a katolikus, a másik a református híveké volt. Seidel itt még 1880 körül is látott egy mélyedést, ahová az 1739-es pestisjárvány áldozatait temették.
Temető ittlétére utal a Zrínyi utca elejének (955 sz. Friedhof-Gasse = Temetõ utca) és középső szakaszának (928 Seufzen Aller Gasse = Mindenki sóhaja utca) elnevezés is.
Az 1794-ben „a Sárkány felé vezető úton” létesített temető a térkép 323 sz. telkén feküdt. Itt is utcanév utal a temető ittlétére.
A mai Kinizsi utca elejét akkor (324 sz.) Neue Fiedhof Gasse = Új temető utcának mondták.
Ismételjük meg: Akkor még mindkét temető a falun kívül volt!!
Az utóbbi az 1800-as évek végére betelt, a sírköveket eltávolították és 1907-ben a területét házhelyeknek parcellázták ki.”
(Részlet Schwartz Alajos: A Móri németség története és élete c. könyvéből – a szerző engedélyével)

 

Írj Te először kommentet "Mór történetéből: hol voltak évszázadokkal ezelőtt a temetők?"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*