Lassulni látszik a móri ingatlanpiac

Népszerű ajánlatok

/a kép illusztráció – fotó:nol.hu/

Több éve tart az ingatlanpiaci fellendülés, mely során az árak, a kereslet és a kínálat is megnőtt. A falusi CSOK akár még fokozhatja is a kistelepüléseken a helyzetet. Ugyanakkor Móron másképp alakulhat az év.

Növekvő tranzakciószámok

Az évek óta tartó ingatlanpiaci fellendülés részeként az országban megemelkedtek a tranzakciók száma is. A növekvés magját a főváros képezi: tavaly az értékesített használt lakások közel 22%-a Budapesthez volt köthető. A 2008-as gazdasági világválság okozta hanyatlás több évre visszavetette a vásárlások számát, mely 2014-től kezdődően fordult át bővülésbe.

A kistelepülések elnéptelenedését megállítandó, idén júliustól már elérhető falusi CSOK várhatóan tovább növeli az értékesítések számát a kevesebb mint 5000 főt számláló falvakban. Fejér megyében 57 olyan falu található, ahol kihasználható a falusi CSOK – mely keretén belül ugyanannyi támogatást vehetünk igénybe használt lakóingatlan vételre, mint új lakás vásárlás esetén.

A trend a nagyobb településeken is hasonlóan alakult /és akkor most már Komárom-Esztergom megyei adatokat is mutatunk – a szerk/, egyedüli kivételként – a vizsgált települések közül – Kisbéren, ahol nem volt jelentős növekedés a lakásvásárlások számában. Egyébiránt az ingatlanárak is stagnáltak 2014 és 2018 között az említett városban.

A szóban forgó 4 év az alábbi változásokat tudta felmutatni a lakóingatlanok árszínvonalában: Ercsin közel 8%, Móron 23%-os, Gárdonyban 47%-os, míg Oroszlányon több mint kétszeres volt a növekedés 2018 végére. Székesfehérváron is jelentős, 80%-os átlagár-emelkedés volt, habár a Közép-dunántúli régió megyeszékhelyei közül itt volt a legkisebb a változás.

2019 számai

Székesfehérváron a lakóingatlanok átlagára a kezdeti drágulás után az elmúlt hónapok alatt összességében stagnált, és Oroszlány is behúzta a féket a nyári időszakban – derül ki az ingatlannet.hu statisztikáiból. A megyeközpontban mindazonáltal ősztől további emelkedésre lehet számítani, Oroszlányon inkább a lakásárak fokozódása várható.

A móri kínálati árak visszafogottságot mutatnak, kisebb ingadozásokkal. Drasztikus áremelkedés – a meglévő adatokra tekintettel – nem várható. Ezzel szemben Ercsi és Kisbér ingatlanpiaca felfelé ívelő tendenciát mutat idén.

A gárdonyi házak átlagára idén a megyeszékhely fölé kerekedett. Míg a fehérvári családi házak átlagosan 333 ezer Ft-ért kerültek meghirdetésre – négyzetméterenként –, addig Gárdonyban ugyanezért a típusért 383 ezer forintot kértek augusztus során. Mór ennél jóval kedvezőbb, 221 ezer Ft/m2-ért kínálja a kertes házakat. Oroszlányon közel kétszázezres átlagos négyzetméterárral címkézték fel az eladó házakat, Ercsin 188, Kisbéren pedig 113 ezer forint volt a középérték.

A lakásárak a vizsgált településeken tovább emelkedtek, Oroszlányon most a panel 258, a téglalakások átlag m2 ára 286 ezer forint. A székesfehérvári lakáskínálat ára tovább szárnyalt 2019-ben. Panellakások átlagára 427 ezer, az eladó téglalakásoké pedig 496 ezer Ft/m2. A gárdonyi téglalakások is a fehérvári áron kaphatóak, köszönhetően nagyrészt az újépítésű projekteknek.

Készítette: ingatlannet.hu

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*