Ápol, oktat, tanácsot ad, tervezget… – Szakasits Edit 10 éve a pályán

Népszerű ajánlatok

Szakasits Editnek immáron tíz éve hivatása  kedvenceink ápolása.  Amikor arra készültem, hogy ennek apropóján szót váltsunk, eszembe jutott:  sokszor hallottam már, az embert az is minősíti, hogy bánik az állatokkal… – Nos, róla elmondható, négylábúink jó kezekben vannak nála.

Névjegy:

Zöld Kutya Grooming – tulajdonos: Szakasits Edit

Cím: Mór, Mónus Illés u. 2. Tel.: 06-30/384-0105

Honlap:www.zoldkutya.hu

A kutyakozmetika nyilvános Facebook oldala:https://www.facebook.com/pages/Z%C3%B6ld-Kutya-kozmetika/109548795793010?fref=ts

Nyitva: bejelentkezés alapján

Edit nyilvános Facebook oldala:https://www.facebook.com/szakasits.edit?fref=ts

-Utánanéztem: 2014. augusztusban az öt éves évforduló kapcsán beszélgettünk – mármint hosszabban.  Előtte-utána sok minden történt a szalonnal, illetve veled.  Mik voltak számodra a legfontosabb események, történések a tíz év alatt, mióta kutyakozmetikus vagy?

Igen, nem telt eseménytelenül ez a 10 év…  🙂

Az első, legfontosabb az a bő 2 év volt, amit a mesterem mellett eltölthettem a vizsgám után. Nélküle nem lennék az, aki mára lettem, talán már nem is foglalkoznék ezzel…

Volt egy csomó próbálkozás kisebb üzletekkel, üzlettársakkal, ami nem hozott túl nagy sikereket, be kellett látnom, hogy ezt a szakmát csakis olyan társakkal lehet csinálni, akik szintén 100%-ot adnak bele mind üzletileg, mind emberileg, hála a sorsnak, mostanra össze is hozott ilyen emberekkel.

Azt gondolom, hogy minden sikerből és bukásból rengeteget tanultam, mindig megpróbáltam eddig is – és ezután is így teszek – a lehető legjobbat kihozni.

Nagyon boldog vagyok, hogy a 10 év alatt elértem azt, hogy a vendégeim már miattam, az én munkám színvonala miatt keresnek fel, nem azért. mert épp én vagyok a legközelebb/legolcsóbb/legkézenfekvőbb választás. Ezt kevesen érik el, főleg ilyen rövid idő alatt.

Ez egy nagyon felhígult szakma, kevés az igazán jó szakember – nem csak itthon, külföldön is -, ezért különösen nagy rajtunk a felelősség, hogy kompromisszumok nélkül nyújtsuk azt a minőségi szolgáltatást, amit csak nálunk érhetnek el a gazdák és tenyésztők.

A Zöld Kutya tavaly a Jogvédő Hivatal oltalma alá került, ezzel (is) egyedülállóak vagyunk a szakmában.

Imádtam a 2015-ben általam megrendezett kutyaszépségversenyt a szervezés első percétől kezdve, és szuper visszajelzések érkeztek róla, de erről te is tudsz, hisz akkor is dumáltunk.  🙂

Soha nem tartottam fontosnak a mézes-mázoskodást, örülök, hogy már nincs is igény rá a vendégeim körében, inkább a fontos témák kerültek előtérbe beszélgetéseink során, amivel mindketten gazdagodunk valamiképp. Szeretem, hogy hozzám jönnek a vendégek, leendő vendégek tanácsért, hogy honnan vegyenek kutyát, miként ápolják a szőrét, mit gondolok a választottjukról, stb.

Az egyik vendégemnek még nem volt kutyája, de azt már biztosan tudta, hogy a szőrét én fogom ápolni.  Az ehhez hasonló egy-egy mondatot, gesztust tartom a legmeghatározóbb sikereimnek.

Nemzetközi versenyekre is készítesz fel kutyákat.  Melyeket tartod a három legfontosabb sikerednek?

Természetesen a Világ és Európa győzteseim kiemelkedő helyen állnak, egyik meghatározó élményem, mikor egyáltalán nem számítottunk eredményre, és hosszas bírálat után kapta meg vendégem az Európa kiállításon a fajtagyőztes címet. Nem tagadom, együtt sírtunk a gazdival örömünkben.

De – maradjuk móri viszonylatban – van egy keverék kis vendégem, akit a gazdája az út mellett talált mocskosan, loncsosan, és aki mára a kiállítások hobbi osztályának állandó Best In Show sztárja lett, sőt épp a terápiás kutya vizsgájára készül – ez mondjuk nem az én érdemem.   🙂

Szeretem, hogy a ritka fajtákkal is megkeresnek, mint pl. Clumber spániel, Angol Springer spániel, Afgán agár, Spanyol vízikutya, Lagotto  – hogy készítsem fel kiállításra a szőrüket.

-Tudatosan, fokozatosan építetted fel a márkanevet, és ami mögötte van.  Bizonyára vannak terveid a következő 5-10 évre is. Beavatnál ezekbe?

Naná!   🙂

A tanulás és fejlődés az első és legfontosabb ezután is. Nem lehet megállni, a trendek változnak, az igények egyre magasabbak.

Szeretném, ha a nálam végzett tehetséges hallgatók is azt képviselnék, amit én, ehhez kell megteremtenem a feltételeket, és a képzés végeztével is szakmai hátteret biztosítani nekik a kezdetekhez és a fejlődéshez. Ez nem hangzik nagy dolognak, de rengeteg munkával jár.

Idén végre elindul a webshopom, amiben olyan termékeket forgalmazunk, ami a mai kor igényeinek megfelel, bio és vegán kozmetikumokat árulunk, és – mivel jómagam is balkezes vagyok – tudom, milyen nehéz kiváló balkezes eszközöket találni, létrehoztam egy kizárólag balkezes kollégáknak szóló shopot.

Ősszel életre hívunk egy egyesületet, melynek fő célja a kutya jólétének elősegítése oktatás, workshop és egyéb összejövetelek segítségével, a kutyatartási kultúra magasabb szintre emelése, a kutyakozmetikus oktatás, állat- és környezetvédelem.

Idén az oktatást a móri szalonban befejezem, csak Budapesten futnak majd a képzéseim magasabb óraszámmal, magasabb színvonalon.

-Mivel  (mint említetted) ma már mások oktatásával is foglalkozol,  nyilván számodra is érdekes az a nemrég napvilágot látott hír, hogy megszűnnek az OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) képzések.   Van már elképzelésed ezzel kapcsolatban?

Vannak bizony. A kutyakozmetikus szakma jelenleg is nagyon nehéz helyzetben van, valószínű, hogy ez a helyzet romlani fog, ami a szakmának és ezáltal a kutyáknak borzasztó károkat fog okozni.

Nyilván ez ellen nem tehetek sok mindent. Azt viszont tudom, hogy az iskolámban (amiben több remek szakemberrel együtt oktatunk – és ami épp az utolsó simítások alatt áll) végzett diákok magabiztosan helyezkedhetnek majd el vagy kezdhetnek önálló vállalkozásba bárhol a világon… de erről majd jövőre bővebben.   🙂

-Aktuális, az évszakhoz kötődő jó tanácsod, ápolási ötleted a móri négylábúak gazdáinak?

Az ősz beálltával a szőrváltás megkezdődik, ami fokozott figyelmet igényel. Ilyenkor a napos órák száma csökken, és a kutya szervezete felkészül a télre. Fontos, hogy a nem lakásban tartott kutyák ekkor is jól ápoltak legyenek, mert nem az összeállt szőr fogja őt megvédeni a hidegtől, és tavasszal nem kell egyben megszabadítani a bőrig letapadt bundától. Tartsuk mindig szem előtt azt, hogy a szőr nem egy felesleges „lom”, hanem a kutya legfontosabb védelmi rendszere.

Ne felejtsük: ami szép, gondozott, az egészséges is – gondoljunk csak a megművelt veteményeskertre vagy akár Miss Universe- re .  🙂

 

                                                                                    Nagy Pál

 

 

 

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*