Egyben a Tájházak Napja című országos rendezvényhez is kapcsolódtak azzal, hogy helyi sváb ételeket sütöttek-főztek, és kóstoltatták azt a betérő vendégekkel.
A program keretében hagyományos móri ételt – sonkát tejfölös hagymaszószban (schninken mit ramcvivetunk) – készítettek, mellé krumplispogácsát (krumpienmöhlspeis) sütöttek, hozzá pedig fröccsöt vagy bodzavirág szörpöt kínáltak az intézmény munkatársai.
Ott jártamkor – még a délelőtti órákban – megtudtam tőlük, hogy a sonkát tejfölös hagymaszószban (hiába régi sváb étel) még a helybeli németajkúak jelentős része sem ismeri.
Közben a kastélypark színpadán nemzetiségi műsorok (tánc, ének) zajlottak. A program mottója ez volt:
„Szívesen látjuk és elvárjuk kendteket,
Otthon ne maradjon még az se, aki beteg!”
Nagy Pál
Egy kis ízelítő az ételek készítéséről – további képekben:
Készül a pogácsa
Készül a sonka tejfölös hagymaszószban
Fotó: Nagy Pál
2019-04-28
Írj Te először kommentet "Kevésbé ismert móri specialitással várták a Lamberg-kastély munkatársai a látogatókat"