A Vértesszentkereszti apátságban nyílt kiállítás Henye Péter festményeiből

Oroszlány, 2019. augusztus 4. Henye Péter festőművész kiállításának megnyitóján az Oroszlányhoz tartozó vértesszentkereszti bencés apátságromban 2019. augusztus 4-én. A tárlat a vértesszentkereszti templom és bencés kolostorrom kulturális értékeit népszerűsíti. MTI/Bodnár Boglárka

Népszerű ajánlatok

A Vértesszentkereszten található, az 1200-as években épült román stílusú apátság romjai között nyitotta meg Henye Péter festőművész kiállítását vasárnap délután az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Fekete Péter azt mondta: a képek alkotója második otthonául választotta a sűrű erdőben található templomromot és 14 éve ott élve óvja a területet.

Megalapította a Vértesszentkereszt Alapítványt és gondnokaként fenntartja a létesítményt, a környék elhagyatottsága ellenére gondoskodik a műemlék “értő védelméről”.


Fekete Péter bejelentette, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egymillió forintos támogatást nyújt a Vértesszentkereszt Alapítványnak, hogy a kolostorrom értékeit minél szélesebb körben megismertethessék.


A vértesszentkereszti apátságot bencések alapították az 1100-as évek elején a Csákok birtokán, és ők tartották fenn több mint háromszáz esztendeig. A román stílusú nagytemplomot az 1200-as évek elején a bencések építették.


A templom és a mellette épült monostor az 1470-es években azonban már szinte lakhatatlanná vált. Pálosok vették át, majd a domonkosok teremtettek ott virágzó életet, végül 1543-ban ők is elmenekültek a török elől.


Az oszmán uralom alatt a hely pusztulásnak indult, majd az 1700-as években környékbeli kastélyok, templomok építéséhez vitték el köveit. Értékes faragott darabjai találhatók a környéken, például Tatán az Esterházy-kastély kertjében, de jutott belőlük Csákvárra, Pusztavámra is.


Az 1960-as, ’70-es években a területet nagyrészt feltárták M. Kozák Éva vezetésével, majd a nyolcvanas években bemutathatóvá tették, bár látogatható igazából sosem volt. A templomrom területe jelenleg hivatalosan omlásveszély miatt nem látogatható, mert a térséget alábányászták.

 

Az időnként érkező turistáknak Henye Péter tart tárlatvezetést.

 

-MTI-

 

Címlapkép: Henye Péter – MTI fotó/Bodnár Boglárka

 

1 komment a "A Vértesszentkereszti apátságban nyílt kiállítás Henye Péter festményeiből"

  1. …Leginkább a látogatótól is óvja…megtekinteni nem lehet, a művész úr gorombán elkergeti a látogatókat, legalábbis ez volt a helyzet, amikor tavaly arra jártam. Mindezt immár közpénzből teszi.

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*